Zagreb, 4. prosinca 2018. - Posredovanjem Hrvatskog olimpijskog odbora (predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop) u prostorijama nacionalne olimpijske udruge sastali su se predstavnici Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) i istovrsne kineske vaterpolske udruge. Hrvatsku stranu predvodio je predsjednik HVS-a Mladen Drnasin, u društvu izvršnog direktora Perice Bukića i glavnog tajnika Renata Živkovića.

S kineske strane sastanku su nazočili direktor tamošnje nacionalne vaterpolske udruge Lei Ming i direktor vaterpolskog odjela u središnjem tijelu kineskog sporta Zhao Qi te izbornik kineske vaterpolske reprezentacije, Crnogorac Petar Porobić.

Ideja koja je povezala dvije strane odnosi se na mogućnost sudjelovanja kineske vaterpolske reprezentacije u klupskom statusu u Regionalnoj ligi, kako bi njihovi igrači skupljali iskustvo uz ponajbolje vaterpoliste današnjice. U svjetlu sve jače gospodarske suradnje Hrvatske i Kine te mogućnostima proširenja suradnje i na sportskom planu, potporu toj ideji dao je čelnik HOO-a Zlatko Mateša, a s njim se načelno složio i predsjednik HVS-a Mladen Drnasin. No, kako je izjavio Drnasin, treba vidjeti i što mi dobivamo s time te kako će na to reagirati savezi iz ostalih država s klupskim predstavnicima u Regionalnoj ligi.
Kineski izbornik Petar Porobić istaknuo je da je tu HVS najvažniji i da se sa srpskim i crnogorskim vaterpolskim savezima lakše dogovoriti nakon što se izjasne naši vaterpolski dužnosnici. Tijekom možebitnog natjecanja u Regionalnoj ligi kineski vaterpolisti boravili bi i trenirali najvjerojatnije u nekoj hrvatskoj destinaciji (spominjani su Zadar i Makarska), a pokriće bi potražili u sponzorstvu kineskih tvrtki.
Porobić je izrazio žaljenje što se ideja nije realizirala već za ovu sezonu, a uvjeren da će u idućoj - kineski vaterpolisti zaigrati na ovim prostorima u najjačoj klupskoj konkurenciji svijeta.
Do ostvarenja tog cilja još puno toga treba definirati, ali činjenica je da postoji obostrana dobra volja. (hoo/vk)