Barcelona, 28. srpnja 2018.- Hrvatski vaterpolisti, aktualni svjetski prvaci, osvojili su brončano odličje na Europskom prvenstvu u Barceloni, svladavši u borbi za treće mjesto izabranike Italije sa 10-8.

 

Iako su za broncu igrali bez kažnjenog izbornika Ivice Tucka, pod vodstvom njegova pomoćnika Mile Smodlake s furioznih 4-0 otvorili su utakmicu, održavali prednost od barem dva pogotka, a to se Talijanima pokazalo nedostižnim. Raspoloženi Loren Fatović predvodio je našu momčad s tri pogotka, Andro Bušlje i Luka Lončar zabili su po dva… U osvrtu na dvoboj za broncu i polufinalni dvoboj sa Srbijom, Fatović je pokazao sportsku veličinu, ispričavši se srbijanskom kapetanu i svekolikoj javnosti zbog nesportskog udaranja suparničkog igrača…

 

Četvrta je to medalja hrvatskih vaterpolista pod vlastitom zastavom, osvojena na europskim prvenstavima, i prva europska bronca u trofejnoj kolekciji od ukupno 13 odličja s velikih natjecanja.

Kontinuitet osvajanja odličja je zadržan, i to je, prema riječima izbornika Tucka, najvažnija činjenica s EP-a u Barceloni. Naslov europskog prvaka obranila je reprezentacija Srbije, nakon boljeg izvođenja peteraca u finalu s domaćinom, Španjolskom. (hoo/vk)