London, 10. srpnja 2022. - Hrvatska ima novog pobjednika Grand Slam turnira u juniorskoj konkurenciji! Mladi Splićanin Mili Poljičak, koji će za tri dana postati punoljetan, pobjednik je juniorskog Wimbledona. U finalnom dvoboju kao treći nositelj turnira svladao je Amerikanca Michaela Zhenga 7-6(2), 7-6(3).

U početnom setu prvi je do breaka stigao Zheng. Kod 3-2 je oduzeo servis hrvatskom tenisaču i dosegnuo, kako se tada činilo, nedostižnih 5-2. Međutim, Poljičak je smogao snage vratiti izgubljeni servis, i to kod 3-5, kada je Zheng servirao za prvi set. Kasnije je uspio i izjednačiti te odvesti set u tie-break. U njemu je Poljičak odmah napravio mini break, ubrzo pobjegao i na 6-2, te prilično uvjerljivo dobio završnicu prvog seta. I u drugom setu Zheng je prvi ostvario break, za vodstvo 3-1. No, nakon što je u četvrtom gemu propustio dvije break-lopte, Poljičak je kod 2-3 naplatio 0-40. Iskoristio je treću break-loptu u tom gemu te izjednačio na 3-3. U nastavku dvoboja i drugi je set završio u tie-breaku kojeg je naš tenisač znalački priveo kraju za najveći uspjeh dosadašnje karijere.

Mili Poljičak, kojeg je i Hrvatski olimpijski odbor prepoznao kao izvanserijskog talenta, dodijelivši mu 2018. godine Nagradu Dražen Petrović za najveću nadu hrvatskog sporta, postao je tako i prvi hrvatski tenisač pobjednik juniorskog Wimbledona, ujedno i treći naš tenisač u povijesti s naslovom pobjednika nekog juniorskog Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Prije njega, taj pothvat je uspio Marinu Čiliću, 2005. u Roland Garrosu, te Borni Ćoriću 2013. na US Openu. Hrvatske tenisačice, pak, imaju šest trijumfa na turnirima "velike četvorke" u pojedinačnoj juniorskoj konkurenciji (Mirjana Lučić i Ana Konjuh po dva te Jelena Kostanić i Petra Marčinko po jedan).

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Miliju Poljičku na ostvarenom najvećem uspjehu u karijeri - osvajanju juniorskog Grand Slam turnira u Wimbledonu u pojedinačnoj konkurenciji!