Zagreb, 6. prosinca 2021. - Na Trgu bana Josipa Jelačića svečano su dočekani članovi hrvatske teniske reprezentacije koja je u nedjelju u Madridu poražena u finalu Davisova kupa od reprezentacije Rusije sa 0-2.

Bio je to četvrti finalni nastup Hrvatske u Davisovu kupu, a naši su tenisači slavili 2005. i 2018. godine, dok su izgubili 2016. godine od Argentine u Zagrebu i u završnici ovogodišnjeg izdanja u Madridu.

Ulaskom u finale Hrvatska će iduće godine biti u glavnom turniru te neće morati igrati kvalifikacije, čime je već napravila korak prema naprijed jer je ove godine morala prethodno pobijediti Indiju.

Na putu do finala Hrvatska je u skupini pobijedila Australiju, Mađarsku, Italiju i Srbiju, a pobjednički niz prekinula je Rusija koja je treći put u povijesti osvojila Davisov kup, slavili su još 2002. i 2006. godine. Uz te pobjede Rusi imaju još i tri izgubljena finala (1994., 1995., 2007.).

Hrvatski tenisači su u ponedjeljak ujutro poletjeti iz Madrida prema Zagrebu, a na središnji zagrebački trg stigli su oko 14.20 sati. Na svečani doček su stigli Borna Gojo, Marin Čilić, Mate Pavić, Nino Serdarušić, izbornik Vedran Martić i stručni stožer, te vodstvo Hrvatskog teniskog saveza. Jedini koji je izostao bio je Nikola Mektić.

- Preponosan sam na veliki uspjeh, ovo nam je treće finale u pet godina. Da sam bio malo bolji, došli bi i s velikom "salatarom". Bili smo daleko od kuće, ali smo osjetili podršku naših navijača. Pripremite se za iduću godinu, Svjetsko prvenstvo u nogometu finale i Davis Cup finale - kazao je Marin Čilić dodvši kako ga sada očekuje druženje sa sinovima i suprugom.

Mladi Borna Gojo, 278. tenisač svijeta, koji je neočekivanim pobjedama pogurao Hrvatsku do finala Davis Cupa, rječitiji je bio na terenu nego s mikrofonom u rukama.

- Nismo se baš naspavali, kazao je Gojo, koji je potom na pitanja voditelja duhovito odgovarao samo s jednom riječju, nasmijavši okupljene.

Mate Pavić je otkrio što mu se najviše urezalo na hrvatskom putu do srebra.

- Napokon sam uspio pobijediti nekoga u Davis Cup... Atmosfera je bila odlična. Prije puta nitko nije očekivao ovaj uspjeh, stvarno sam sretan. Na put smo krenuli bez pritiska, no kasnije smo shvatili da možemo daleko dogurati. Ne znam jesu li ljudi svjesni što smo napravili - naglasio je Pavić.

Nino Serdarušić je kazao kako su iza njega dva najljepša tjedna u karijeri: - Gojo i ja smo se dogovorili da ja reprezentaciju uvedem u četvrtinale, a on potom do finala. Neopisivo mi je drago što smo ovo prošli zajedno - dodao je Serdarušić.

Izbornik Vedran Martić je istaknuo kako su svi dali svoj maksimum boreći se kao lavovi.

- Nadali smo se prolasku grupe, nakon toga je uslijedila Italija u Torinu, pa Srbija u Madridu. Kada se igra za reprezentaciju svi su dali maksimum, dečki su se borili kao lavovi. Protiv Rusije nam je malo nedostajalo - poručio je Martić.

 Doček su organizirali Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, a uz podršku Hrvatskog teniskog saveza. (hoo)