Ispis

Zagreb, 5. siječnja 2021. - Australski teniski stručnjak Bob Brett, koji je trenirao i hrvatske igrače Gorana Ivaniševića, Marija Ančića i Marina Čilića, preminuo je u utorak u dobi od 67 godina, a bolovao je od raka.

 

Bob Brett rođen je u Melbourneu (Australija) 1953. godine. Tenisku trenersku karijeru započeo je 1974. godine pod vodstvom Harryja Hopmana s kojim je radio pet godina. Za samostalnu profesionalnu karijeru odlučio se 1979. godine. Počeo je obilaziti teniski svijet, raditi s boljim igračima. Prekretnica se dogodila 1987. godine kada mu je prišao Boris Becker i zamolio ga da mu postane trener. Radio je s njim tri i pol godine, a zatim pune četiri i pol s našim Goranom Ivaniševićem (od 1990. do 1995.). U tom razdoblju Goran se pripremao i za Olimpijske igre u Barceloni 1992. na kojima je osvojio prve dvije hrvatske olimpijske medalje. Jednu brončanu samostalno, a drugu u paru s Goranom Prpićem. Tako je i Bob Brett postao jedan od kovača hrvatskih olimpijskih odličja. Treba istaknuti da je na otvaranju povijesnih OI 1992. Goran Ivanišević nosio hrvatsku zastavu. Nakon Ivaniševića, Brett je dvije godine vodio Andrea Medvedeva, potom dvije i pol godine Nicolasa Kiefera, zatim Marija Ančića, Marina Čilića, Saniu Mirzu... 

Bio je trener inovator, stručnjak, znalac koji je sa svojim učenicima pokorio svijet. O njemu kao velikanu teniske struke zorno govori činjenica da su njegovi tenisači čak 10 puta osvojili Wimbledon. To je podatak pred kojim sve staje, koji sve govori. Među njima je i naš Goran 2001. godine. 

Možemo biti ponosni i sretni što su Ivanišević, Ančić i Čilić prošli kroz ruke ovog velikana. Umogome im je pomogao u razvoju, a oni su ostvarivali ili još ostvaruju sjajne rezultate na radost hrvatskog naroda. Bob Brett bio je trener koji stvara pobjednike. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava zahvalnost Bobu Brettu za njegov doprinos hrvatskom tenisu kroz stručni rad s našim ponajboljim tenisačima svih vremena te izražava duboku sućut njegovoj obitelji!