Zagreb, 25. listopada 2020. - Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je u 74. godini preminuo istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist, političar i sportski dužnosnik Slaven Letica.

Rođen je 1947. godine u Podgori. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1983. godine, a od 1980. bio je profesor sociologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a usporedno s tim bio je aktivni sudionik društveno-političkih i sportskih događaja u Hrvatskoj. U burnim godinama stvaranja hrvatske države (1990. i 1991.) radio je i kao osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Na izborima za hrvatskog predsjednika kandidirao se 2000. godine kao neovisni kandidat, a 2003. je na listi HSP-a izabran za neovisnog zastupnika u petom sazivu Hrvatskog sabora.

Bio je i istaknuti sportski dužnosnik, a o njegovim sportskim zaslugama na stranici Hrvatskog teniskog saveza (HTS) stoji: 
"Od 2000. do 2002. godine bio je predsjednik HTS-a i u tom je razdoblju pokrenuo neke inicijative koje su kasnije pomogle u jačanju hrvatske Davis Cup reprezentacije te posljedično pridonijele osvajanju naslova 2005. u Bratislavi. I nakon napuštanja službene dužnosti u HTS-u, ostao je vezan uz tenis, kao osvjedočeni navijač naših tenisača i tenisačica, kako u ekipnim, tako i u pojedinačnim konkurencijama."
 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Slavena Letice!