Zagreb, 27. siječnja 2020. - Jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Goran Ivanišević, novi je član Međunarodne teniske kuće slavnih (International Tennis Hall of Fame) u američkom Newportu. Postao je prvi Hrvat u tom uglednom društvu, a priznanje je dobio za fantastičnu karijeru koja je doživjela vrhunac osvajanjem naslova u Wimbledonu 2001. U najnovijem odabiru Ivanišević je zaslužio mjesto među velikanima skupa sa Španjolkom Conchitom Martinez, a novi duet iz Kuće slavnih predstavljen je u Rod Laver Areni, središnjem stadionu Australian Opena u Melbourneu, koji je ušao u drugi tjedan.

 

Goran Ivanišević rođen je u Splitu 13. rujna 1971. godine. Kada je Bog dijelio talente, Goran je bio u prvom redu. I dobio je puno, jako puno, sve što je trebalo da bi se s Firula prometnuo do planetarne slave. Tenisku karijeru započeo je i završio kao igrač TK Split, u kojem je počeo 1985. godine. Od 1988. do 2004. godine profesionalno je igrao tenis. Goran Ivanišević bio je reprezentativac Jugoslavije od 1988. do 1990. godine, dok je dres s hrvatskim grbom nosio od 1992. do 2005. godine. 

Pozornost međunarodne teniske javnosti na rat u Hrvatskoj skrenuo je tijekom turnira u Wimbledonu 1991. godine, kada je oštro osudio agresiju i zatražio pomoć međunarodne zajednice.
U prvoj godini profesionalnog bavljenja tenisom (1988.) osvojio je svoj prvi naslov u paru s Nijemcem Rudigerom Haasom. Značajne uspjehe bilježi od 1990. godine. Na Roland Garrosu je izbacio Borica Beckera i probio se do četvrtfinala. Na istom turniru je u paru s Čehom Kordom stigao do finala. Te godine Goran je osvojio turnir u Sttutgartu i pomogao reprezentaciji Jugoslavije osvojiti svjetski momčadski kup.
Goran Ivanišević ubrzo je postao poznat po svojoj napadačkoj igri i izrazito jakom servisu. Za nekoliko godina postao je vodeći na listi tenisača s najviše neobranjenih servisa na ATP turnirima.
Čak tri puta je nastupao u finalima velikog Wimbledona, dok ga konačno nije osvojio 2001. godine. Zbog ozljede ramena propustio je brojne turnire krajem devedesetih godina 20. stoljeća, tako da je u ljeto 2001. godine bio tek 125. igrač svijeta. Taj plasman nije bio dovoljan da se izravno plasira na Wimbledon, pa su mu organizatori dodijelili pozivnicu. Protivno svim očekivanjima, Goran Ivanišević se probio do finala, gdje ga je čekao Australac Patrick Rafter. U vrlo izjednačenom finalu slavio je Goran sa 6-3, 3-6, 6-3, 2-6 i 9-7 te tako postao igrač s najnižim rankingom u povijesti i prvi igrač koji je s pozivnicom osvojio ovaj prestižni turnir. Prigodom povratka u rodni Split, na Rivi ga je dočekalo više od 100.000 sugrađana koji su mu time iskazali zahvalu što se popeo na svjetski teniski vrh.
Godine 2005. zajedno s Ančićem, Karlovićem, Ljubičićem, Karanušićem te izbornikom Nikolom Pilićem, osvojio je Davisov kup.
Najbolji plasman na svjetskoj (ATP) ljestvici ostvario je 1994. godine, kada je bio drugi. U pojedinačnoj igri ukupno je u karijeri osvojio 22 prestižna teniska turnira, dok je u igri parova pobijedio na 9 turnira.
Olimpijske igre imaju posebno, i uz veliki Wimbledon, najznačajnije mjesto u karijeri Gorana Ivaniševića. Nastupio je četiri puta na olimpijskim igrama - debitantski kao član reprezentacije Jugoslavije u Seulu 1988. godine, a potom kao član hrvatske reprezentacije 1992. godine u Barceloni, 1996. u Atlanti i 2000. godine u Sydneyju. Posebno je značajan nastup Gorana Ivaniševića u Barceloni. Na tim Igrama osvojio prve dvije olimpijske medalje za Hrvatsku od uspostave državne samostalnosti. Jednu pojedinačno, a drugu u paru s Goranom Prpićem.
Na prvim ljetnim Igrama u povijesti na kojima je nastupila Republika Hrvatska, Goran Ivanišević imao je čast nositi zastavu Republike Hrvatske na svečanosti otvaranja Igara.
U svijetu tenisa bio je poznat po svojoj napadačkoj igri i izrazito jakom servisu. Svjetski je rekorder po broju asova. U čak pet sezona postigao ih je više od 1000, a najviše 1996. godine - 1477 asova. Samo je troje tenisača, osim njega, uspjelo postići više od 1000 asova u sezoni.
Goran Ivanišević proglašen je u anketi Sportskih novosti najboljim sportašem Hrvatske 1992., 1993., 1994., 1996. i 2001. godine. Hrvatski olimpijski odbor ga je 1994. proglasio najuspješnijim promicateljem Hrvatske u svijetu. Po izboru HOO-a najbolji sportaš Hrvatske bio je 1996. i 2001., a član najbolje momčadi u državi je 2005. godine.
Godine 1992. dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar, a od 2010. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa. Odlikovan je državnim odličjima Red kneza Branimira s ogrlicom i Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. (hoo/jg)

 

Vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - čestitali su Goranu Ivaniševiću na velikom priznanju. 

Dragi Gorane,

primanjem u tenisku Kuću slavnih tvoja briljantna sportska karijera dobila je i jedinu preostalu dimenziju - onu koju nazivamo besmrtnošću. Uz zahvalu za sve što si tijekom trofejne i nadasve neponovljive karijere dao za hrvatski sport i domovinu Hrvatsku - u osobno ime i u ime cijele olimpijske obitelji - od srca ti čestitamo na toj zasluženoj počasti!