Zagreb, 13. rujna 2019. - Zahvaljujući prvoj Noći hrvatskog tenisa, održanoj u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin, jedan od naših najtrofejnijih sportova doživio je večer za pamćenje. Bio je to podsjetnik na najsvjetlije trenutke hrvatskog tenisa, a gala večeri nazočili su gotovo svi najvažniji akteri trofejne povijesti. Večer je započela pozdravnim govorima, potom filmom o teniskim uspjesima koji je izazvao emotivne reakcije svih nazočnih. Nakon filma uslijedile su nagrade - Hrvatski teniski savez (HTS) uručio je priznanja zaslužnim tenisači(ca)ma. Nagradu za životno djelo „Palada i Punčec“, koja nosi ime legendarnih tenisača, ponajboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća, Nikoli Piliću uručila je čelnica HTS-a Nikolina Babić.

Pilić je osvojio Davisov kup kao izbornik hrvatske teniske reprezentacije u Bratislavi 2005. godine, a Grand Slam - US Open osvojio je u parovima kao igrač 1970. godine. Nezaboravni trijumf u Bratislavi iz 2005. gdoine bio je povod za izlazak na pozornicu još nekih slavnih imena, ali ne samo taj trijumf... Goran Ivanišević nagrađen je kao Grand Slam pobjednik - Wimbledon 2001., kao pobjednik Davisova kupa - Bratislava 2005., te za brončanu medalju pojedinačno i brončanu medalju u parovima na OI u Barceloni 1992.; Ivan Ljubičić i Mario Ančić kao pobjednici Davisova kupa - Bratislava 2005., te osvajači brončane medalje u parovima na OI u Ateni 2004.; Ivo Karlović kao pobjednik Davisova kupa iz Bratislave 2005.

Za trofeje novijeg datuma - Marin Čilić je nagrađen kao Grand Slam pobjednik - US Open 2014., te kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018. godine;  Ivan Dodig kao Grand Slam pobjednik u parovima - Roland Garros 2015. i 2018. godine, te mješovitim parovima 2019. godine u Rolanda Garrosu i Wimbledonu te kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Mate Pavić kao Grand Slam pobjednik - US Open 2016. mješoviti parovi, Australian open 2018. parovi i mješoviti parovi te kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Borna Ćorić kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Nikola Mektić kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Viktor Galović kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Franko Škugor kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018.; Željko Krajan kao pobjednik Davisova kupa iz Lillea 2018. na dužnosti izbornika reprezentacije.

Iva Majoli nagrađena je kao Grand Slam pobjednica - Roland Garros 1997., a Goran Prpić za brončanu medalju u parovima na OI u Braceloni 1992. godine. Mirjana Lučić Baroni nagrađena je kao Grand Slam pobjednica u parovima - Australian Open 1998. godine.

Hrvatski teniski savez odao je počast i preminulom prvom osvajaču teniskih odličja u hrvatskoj povijesti - Dragutinu Mitiću, pobjedniku Grand Slama u Roland Garrosu 1938. godine u mješovitim parovima.

Sav prihod od prodanih ulaznica na Noći hrvatskog tenisa bit će doniran u svrhu razvoja mladih talentiranih tenisačica i tenisača koji nemaju dovoljno financijskih sredstava za vlastiti sportski razvoj. (hoo/vk)