Lille, 25. studenoga 2018. - Po drugi put otkad igraju pod vlastitom trobojnicom i 13 godina nakon prvog trijumfa, hrvatski tenisači na krovu su svijeta. Na vrućem terenu u francuskom Lilleu izabranici Željka Krajana sa 3-1 su svladali domaćina, Francusku - jednu od najvećih teniskih nacija svih vremena. Pobjednički bod Hrvatskoj donio je Marin Čilić nedjeljnim trijumfom nad Lucasom Pouilleom sa 3-0, po setovima 7-6 (3), 6-3 i 6-3.

Dodatnu draž i vrijednost ovom uspjehu naših tenisača daje činjenica da je Davisov kup najdugovječnije momčadsko natjecanja s tradicijom od 118 godina te da je 2018. godine završilo posljednje izdanje u dosadašnjem natjecateljskom formatu.

 

- Zasluženo smo svjetski prvaci i velika nam je to zadovoljština nakon neuspjeha 2016. godine. Dugo će se se još spominjati tko je posljednji osvajač Davisova kupa u ovom izdanju i sretan sam što se baš Hrvatska upisala kao posljednja osvajačica trofeja - rekao je izbornik Željko Krajan, koji je 2005. godine bio dijelom pobjedničke reprezentacije kao igrač, a sada je osvajanju prestižnog trofeja dao i trenerski pečat.

 

Do ukupnog trijumfa od 3-1 nad Francuzima, naši tenisači stigli su zahvaljujući početnim pobjedama Borne Ćorića nad Jeremyjem Chardyjem sa 6-2, 7-5, 6-4 i Marina Čilića nad Jo-Wilfriedom Tsongom sa 6-3, 7-5, 6-4. U subotnjoj igri parova Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut svladali su Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3) za, kako se pokazalo, utješni francuski bod. Budući da je Čilić već u prvom nedjeljnom dvoboju, s Pouilleom, ostvario pobjedu vrijednu naslova svjetskih prvaka - Borna Ćorić nije ni trebao igrati drugi pojedinačni meč.
Trijumfu naših tenisača u Lilleu nazočilo je nekoliko tisuća hrvatskih navijača koji su sa svjetskim prvacima dostojanstveno proslavili povijesni uspjeh.

 

Vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, uputili su čestitku teniskoj reprezentaciji:

 

Dragi naši tenisači,
drugim usponom na krov Svijeta, i to kao posljednji osvajači Davisova kupa u ovom formatu, ispunili ste velikim ponosom sunarodnjake u domovini i iseljeništvu. U ime hrvatske olimpijske obitelji svima vama, izborniku i članovima stručnog stožeru te Hrvatskom teniskom savezu od srca čestitamo povijesni naslov svjetskog momčadskog prvaka. (hoo/vk)