Melbourne, 28. siječnja 2018. - Hrvatski tenis doživio je blistave trenutke na prvom Grand Slamu sezone u Australiji, a za to su zaslužni dvostruki pobjednik u konkurenciji parova Mate Pavić i finalist pojedinačnog turnira Marin Čilić.

Ljevoruki Splićanin Pavić najprije je slavio u paru s Austrijancem Oliverom Marachom (igrali su i finale muških parova u Wimbledonu 2017.), a potom i u konkurenciji mješovitih parova, skupa s Kanađankom Gabrielom Dabrowskom.
Marin Čilić još jednom je stigao do finala Grand Slam turnira, ali nije uspio trijumfirati. S druge strane mreže bio je Švicarac Roger Federer, koji je nakon velike borbe u pet setova podigao pobjednički trofej. Osvojenom US Openu 2014. i prošlogodišnjem finalu Wimbledona (poraz od Federera) naš najbolji tenisač pridodao je i finale Australian Opena. S bodovima iz Melbournea Marin će na najnovijoj ATP ljestvici biti treći igrač svijeta, što mu je renking karijere.
Sjajnim hrvatskim tenisačima čestitku su uputili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora - Zlatko Mateša i Josip Čop:

 

Dragi naši tenisači,

svojom ste upornošću i sjajnim nastupima iznova proslavili hrvatski tenis. U ime hrvatske olimpijske obitelji od srca čestitamo Mati Paviću na dvama naslovima pobjednika Australian Opena u parovima, kao i Marinu Čiliću naslov pojedinačnog doprvaka i treće mjesto na rang-ljestvici najboljih tenisača današnjice. Sve čestitke upućujemo i stručnim stožerima, klubovima te matičnom savezu! (hoo/vk)