Manchester, 21. svibnja 2022. - Članica splitskog Marjana Lena Stojković obranila je naslov europske prvakinje u taekwondou u kategoriji do 46 kilograma, a olimpijac Toni Kanaet osvojio je broncu - za ukupno sedmu hrvatsku medalju i čak petu medalju predstavnika splitskog Marjana na Europskom prvenstvu u Manchesteru.

Stojković je kao prva nositeljica i braniteljica naslova u 1. kolu slavila protiv Talijanke Veronice Pau 20-8, da bi pobjedom u četvrtfinalu protiv Cipranke Kyriaki Kouttouki osigurala medalju. U polufinalu je u iznimno napetoj borbi svladala izvrsnu Portugalku Michal Zrihen s 32-26, a u finalu je bila bolja i od neugodne Turkinje Gogebakan (13-11). Lena Stojković je tako postala prva Hrvatica koja je uspjela obraniti naslov europske prvakinje još od vremena Lucije Zaninović i Ive Radoš.

Brončani tokijski olimpijac Toni Kanaet u turnir je ušao furiozno te je u osmini finala i četvrtfinalu pobijedio na dva prekida. Prvo je s 21-1 slavio protiv Rumunja Adriana Cristescua da bi potom na isti način 27-7 deklasirao i Poljaka Szymona Piatkowskog. Kanaetu je u polufinalu ipak ponestalo snage, pa je izgubio od svjetskog prvaka, Talijana Alessija, bodovnim omjerom 6-14 i morao se zadovoljiti brončanim odličjem.

Budući da je prvi put u povijesti Europsko seniorsko taekwondo i parataekwondo prvenstvo održano u istoj dvorani, vrijedi spomenuti i veliki pothvat našeg parataekwondoaša Ivana Mikulića.

Vlasnik srebrne medalje s Paraolimpijskih igara u Tokiju osvojio je zlatnu kolajnu u kategoriji +80 kg, spremivši tako u trofejnu kolekciju već 12. medalju s velikih natjecanja. Mikulić je u finalu s 9-3 svladao Turčina Mehmeta Samia Saraca. Osim rujanskog srebra na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, mladi je Splićanin bio drugi i na Svjetskom prvenstvu u Istanulu u prosincu prošle godine, a sada je osvojio medalju i na trećem natjecanju u nizu. Štoviše, zlatnu!

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Leni Stojković na obrani naslova europske prvakinje, Toniju Kanaetu osvajanje brončanog odličja, kao i Ivanu Mikuliću na nastavku trofejnog niza osvajanjem naslova europskog parataekwondoaškog prvaka!