Zagreb, 17. rujna 2020. - Na prijamu kod predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u četvrtak (17. rujna) je boravilo izaslanstvo Hrvatskog streličarskog saveza (HSS), u kojem su bili predsjednik Saveza Darko Uidl i članica Upravnog odbora Andrea Vrbik.

U srdačnom razgovoru predstavnici HSS-a upoznali su čelnika HOO-a s aktualnostima u hrvatskom streličarstvu. Iako su im natjecanja na otvorenom, uslijed pandemije COVID-19, a temeljem odluke matične svjetske federacije, naši su streličari i streličarke do kraja godine ostali bez međunarodnih natjecanja pa su im sve aktivnosti usmjerene prema događajima u 2021. Predsjednik HOO-a predložio je gostima da u strategiji za budućnost naglasak stave na olimpijsku disciplinu, kao što je to svojedobno učinjeno u jedrenju. Izrazio je želju da možebitno već na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine imamo uzdanice i iz streličarstva. 

Bivša streličarka, a danas trenerica, instruktorica i sportska dužnosnica, Andrea Vrbik, pojasnila je predsjedniku Mateši da među sve manjom bazom djece sklone streličarstvu veću privlačnost izaziva neolimpijski složeni luk, nego zakrivljeni luk, koji je olimpijska disciplina, ali kudikamo zahtjevnija u trenažnom smislu. Akceptirajući tu činjenicu, Mateša je preporučio da HSS svoje mlade nadarene predstavnike, zbog lakšeg usklađenja sportskih i školskih obveza, upisuje u sportske gimnazije, uz posredovanje HOO-a koji je s tim srednjoškolskim ustanovama nedavno sklopio ugovore o suradnji. 

Na kraju posjeta predsjednik HSS-a Darko Uidl predao je Zlatku Mateši "Plaketu HSS-a za nesebičan doprinos razvoju streličarstva", poželivši mu novi mandat na čelu Hrvatskog olimpijskog odbora. (hoo/vk)