Zagreb, 11. studenog 2016. - Organizacijom Europskog juniorskog kupa u srpnju 2017. godine streličarstvo se vraća u Poreč, grad koji je ostao u najljepšem sjećanju sudionicima niza svjetskih kupova, rekao je to na današnjem sastanku s čelnicima Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Darko Uidl, predsjednik Hrvatskog streličarskog saveza. Uz njega, na sastanku su bili i Krešimir Čadež, glavni tajnik Saveza, Andrea Vrbik, koordinatorica olimpijskih programa Saveza te pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za marketing Ranko Ćetković.

Streličari su se sastali s predsjednikom i glavnim tajnikom HOO-a, Zlatkom Matešom i Josipom Čopom, kako bi razgovarali o planovima za osnivanje streličarskog trening centra upravo u Poreču. Vrlo je mali broj takvih centara u Europi, a onaj najbolji u Lausanni je zbog visokih troškova treniranja u njemu za većinu streličara nedostižan. Uzme li se u obzir da je posljednjih godina došlo do profesionalizacije u streličarstvu, ponajviše zbog velikih promjena unutar Svjetske streličarske federacije, za očekivati je da bi trening centar u Poreču bio dobro posjećen i posebno atraktivan za streličare iz skandinavskih zemalja koji zbog klimatskih uvjeta u svojim zemljama vrlo kasno u godini počinju s treningom na otvorenom.

 

Pored složenog luka koji je najviše zastupljen u Hrvatskoj, ide se i sve više ka olimpijskom luku kako bi se hrvatski streličari mogli natjecati na nekom od budućih izdanja olimpijskih igara. Prema procjenama Saveza, to bi se moglo dogoditi najranije na Igrama 2024. godine.

 

Predsjednik Mateša rekao je kako HOO podržava Hrvatski streličarski savez u njegovim nastojanjima da osnuje trening centar te će tu činjenicu uvažiti i u pregovorima oko produljenja ugovora sa svojim sponzorima Gradom Porečom i lagunom Poreč. Osim toga, dodao je i kako veseli činjenica da je većina mladih streličara koji u kontinuitetu ostvaruju dobre rezultate na međunarodnoj razini, u razvojnim programima HOO-a.

 

Današnjem sastanku u HOO-u prisustvovao je i svjetski juniorski prvak u disciplini field Alen Remar, član Varaždinskog streličarskog kluba. Alen je, osim toga, ove godine bio 3. na Europskom kupu za kadete i juniore te je tri puta bio prvak na kadetskom Srednjeeuropskom kupu. Na sastanku su bili i Mario Vavra (SK Siscia), svjetski juniorski prvak u složenom luku 2014. i pobjednik europskog Grand Prixa 2015. godine, Matija Mihalić (SK Oroslavje), svjetski juniorski prvak 2014., 5. na Europskom prvenstvu 2016. godine te sudionik prvih Europskih igara u Bakuu, te Domagoj Buden, član SK Agram, brončani na Svjetskom juniorskom prvenstvu i Europskom prvenstvu 2015., 3. na Svjetskom kupu 2016. te trenutno 7. na svjetskoj rang listi, a valja istaknuti i da je ove godine zauzeo 4. mjesto na ukupnom finalu Svjetskog kupa. (hoo/msč)