Zagreb, 8. ožujka 2022. - Nakon što joj je za samo 17 stotinki sekunde izmaknulo brončano odličje u kombinaciji, Zrinka Ljutić postala je svjetska juniorska prvakinja u slalomu. S juniorskog SP-a u kanadskoj Panorami 18-godišnja Zagrepčanka vratit će se kao prva hrvatska skijašica sa svjetskim juniorskim zlatom oko vrata. Osim nje, takav pothvat napravio je samo još Istok Rodeš, koji je 2016. u ruskom Sočiju u istoj disciplini muške konkurencije postao najbolji junior svijeta.

Zrinka Ljutić je trijumfirala s čak 84 stotinke boljim vremenom od 19-godišnje Njemice Emme Aicher (2003.), dok je brončana Šveđanka Moa Boström Mussener (2001) zaostala sekundu i 21 stotinku. Naša olimpijska debitantica iz Pekinga imala je startni broj 1 i uspjela je ostati "broj 1" do kraja natjecanja. U prvoj vožnji ostvarila je 3 stotinke bolje vrijeme od Aicher, te 59 stotinki bolji rezultat od Francuskinje Marie Lamure, svjetske juniorske prvakinje u kombinaciji.

Drugu vožnju postavio je Zrinkin otac i trener Amir Ljutić,a  Zrinka je na njoj imala drugo najbrže vrijeme, samo 12 stotinki sporije od najbrže Francuskinje Clarisse Breche. Njemici Aicher je i 14. vrijeme druge vožnje bilo dovoljno za srebro, a Boström Mussener je stigla do bronce sa 7. mjesta iz prve vožnje.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Zrinki Ljutić i njezinu stručnom stožeru naslov juniorske svjetske prvakinje:

 

Draga Zrinka, 

tvoj veliki talent i predanost skijanju od malih nogu još jednom su dobili vrhunsku zadovoljštinu. Iznova si zabljesnula na velikoj pozornici i potvrdila status ponajveće perspektive hrvatskog sporta. Uime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime od srca ti čestitamo osvajanje svjetskog juniorskog naslova u slalomu! Čestitamo i obitelji Ljutić te Hrvatskom skijaškom savezu!