Rim, 7. svibnja 2021. - Iz središnjice Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Rimu stigla je lijepa vijest. Hrvatska skijaška senzacija, 17-ogodišnja Zrinka Ljutić, uvrštena je među pet finalist(ic)a Nagrade Piotr Nurowski koja se po šesti put dodjeljuje najboljim mladim europskim sportašima i sportašicama iz zimskih sportova.

 

Kandidate su odabrali nacionalni olimpijski odbori iz sastava EOO-a i Stručna komisija EOO-a. Osim Zrinke Ljutić, koju je za nagradu kandidirao Hrvatski olimpijski odbor u veljači ove godine, u finalu 6. zimskog izdanja Nagrade Piotr Nurowski su: Slovenka Lena Repinc iz biatlona, Belgijka Evy Poppe iz snowboardinga (daskanja na snijegu) te Britanka Kirsty Muir i Estonac Henry Sildaru - oboje iz slobodnog skijanja.

Glasovanje o pobjednici/pobjedniku održat će se tijekom 50. glavne skupštine EOO-a u Ateni, planirane za 10. lipnja ove godine, dok će se svečana dodjela održati istoga dana navečer. Svih pet finalist(ic)a bit će pozvano u Atenu kao gosti EOO-a. No, zbog epidemioloških mjera i ​​ograničenja okupljanja uslijed pandemije COVID-19, glavna skupština EOO-a moguća je i u online izdanju.

 

Već ulaskom u finale ovoga izbora, Zrinka Ljutić je osigurala i jednu od novčanih nagrada za potporu trenažnom procesu u nastavku karijere: pobjedniku će pripasti 15.000 eura, drugoplasiranom 8000, trećeplasiranom 5000, a četvrti i peti u ovom izboru bit će honorirani s 3000 eura. (hoo/vk)