Birmingham, 16. srpnja 2022. - Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku osvojila je zlato na Svjetskim igrama u američkom gradu Birminghamu u saveznoj državi Alabami. U finalu Svjetskih igara naši "pjeskaši" pobijedili su Katar s 2-1 (14-17, 20-16, 9-6) te osvojili svoje prvo zlato na Svjetskim igrama, a ukupno 33. medalju rukometa na pijesku u Hrvatskoj.

Svjetske igre u Birminghamu, peto su izdanje na kojem sudjeluje hrvatska muška seniorska reprezentacija rukometa na pijesku. S prethodnih natjecanja seniori imaju tri bronce (Njemačka 2005., Tajvan 2009., Kolumbija 2013.) i jedno srebro (Poljska 2017.), te je u bogatoj kolekciji nedostajalo je zlato. Pobjedom protiv reprezentacije Katra u finalu i taj cilj je ostvaren.

U prvom setu finala uspješniji je bio Katar koji je na odmor otišao sa 14-17, u drugom setu Hrvatska je bila bolja i s rezultatom 20-16 izborila raspucavanje. Stopostotnom realizacijom u raspucavanju, upisan je konačan rezultat 2-1 u korist Hrvatske.

Dominik Marković proglašen je najboljim vratarem turnira, dok je Lucian Bura još jednom odnio titulu najboljeg desnog krila.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita muškoj reprezentaciji u rukometu na pijesku osvajanje zlatnog odličja na Svjetskim igrama u SAD-u!