Ispis

Zagreb, 20. svibnja 2021. - Europska nogometna federacija (UEFA) iskazala je veliku počast dr. Zoranu Bahtijareviću, dugogodišnjem liječniku hrvatske nogometne reprezentacije i članu Zdravstvene komisije HOO-a, imenujući ga u srijedu glavnim medicinskim časnikom na predstojećem nogometnom Euru. 

Osim zadovoljstva zbog Uefina priznanja, dr. Bahtijarević je svjestan i izazova koje pred "šefa liječničke službe" stavljaju okolnosti u kojima će se održati nogometni EP u čak 11 država.

- Zahvalan sam vodstvu Uefe na ukazanom velikom povjerenju. Osim što se radi o priznanju mom dugogodišnjem radu u nogometu, vjerujem da je ovo i veliko priznanje Hrvatskom nogometnom savezu u kojem sam od 1992. godine prošao kao liječnik sve uzrasne kategorije i stjecao potrebno znanje i iskustvo... Predstojeći Euro je izuzetno specifičan, jer se održava u razdoblju pandemije koronavirusa, ali i u 11 različitih zemalja. Činjenica je da svih 55 zemalja članica Uefe u zajedničkoj borbi protiv pandemije ima različite pristupe i u tom pogledu naš glavni zadatak uoči Eura je, koliko je to moguće, ujednačiti pristup. Tijekom protekle godine moj je zadatak bio koordinirati aktivnosti s lokalnim vlastima kad bi se u pojedinom klubu ili reprezentaciji pojavio pozitivan nalaz nekog igrača, a sve u cilju normalnog odigravanja utakmica. Očito smo svi zajedno u tome uspjeli, jer u više od dvije tisuće odigranih utakmica nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa s igrača na igrača iz suparničkih momčadi niti na lokalno stanovništvo - kazao je dr. Bahtijarević, žaleći samo zbog činjenici da ovom prigodom neće biti uz najdražu reprezentaciju u još jednom nastupu na velikom natjecanju.   

Zoran Bahtijarević je od 2007. godine Uefin doping kontrolor, a u toj ulozi već je bio na šest Uefinih klupskih finala. Aktualni je treći dopredsjednik Uefine Medicinske komisije, a uz predsjednika iste Komisije, Tima Meyera, glavni je autor Uefinog "Return to Play" protokola koji je omogućio siguran povratak nogometa kada to drugi sportovi nisu uspijevali. Pritom je na prošlogodišnjoj završnici Lige prvaka u Lisabonu također bio glavni liječnik, kao i na Superkupu u Budimpešti. Krajem listopada prošle godine dr. Bahtijarević je imenovan predsjednikom Uefina savjetodavnog vijeća za protokol, Uefina tijela stručnjaka iz sportske medicine, mikrobiologije, epidemiologije i javnog zdravstva. Odgovornost da predvodi medicinsku službu Uefe na Euru 2020. jasan je znak da je krovna udruga europskog nogometa zadovoljna dosad odrađenim poslom.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitaju dr. Zoranu Bahtijareviću imenovanje na prestižnu Uefinu dužnost, kojim krovna udruga europskog nogometa iznova potvrđuje njegov iznimno kvalitetni rad, posebice u okolnostima pandemije Covid-19. 

Čelnici HOO-a ujedno zahvaljuju dr. Bahtijareviću na aktivnom sudjelovanju u radu Zdravstvene komisije HOO-a u drugom četverogodišnjem mandatu. (hns/hoo/vk)