Ispis

Zagreb, 19. prosinca 2018. - Na tradicionalnoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta Hrvatski olimpijski odbor (HOO) podsjetio je na sportske uspjehe u godini na izmaku te nagradio najuspješnije protagoniste, kao i sportske zaslužnike za životno djelo. U ulozi domaćina bili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop. I dok je čelnik HOO-a pozdravio uglednike, predvođene hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, te izaslanicima državnih i gradskih institucija, glavni tajnik Čop potkrijepio je uspješnost sportske godine brojkama:

- Tijekom 2018. godine hrvatski sportaši i sportašice nastupili su na oko 700 natjecanja svjetske i europske razine te ukupno osvojili 292 medalje, od čega 97 zlatnih, 85 srebrnih i 110 brončanih...

Na te sjajne brojke adekvatan odgovor je imao i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković:
- Povećali smo proračun Središnjem državnom uredu za sport, što znači da pratimo sportaše u njihovim uspjesima...

A onda su došli na red i najbolji sportašice i sportaši... Sedmi put zaredom najuspješnija sportašica u izboru HOO-a je atletičarka Sandra Perković, koja je tako postala i najtrofejnija u povijesti ovoga izbora, nadmašivši legendarnu Janicu Kostelić za jedan trofej. 'Kraljica diska' najavila je velike domete naših olimpijaca na Igrama u Tokiju 2020. godine. Nogometaš koji je ove godine osvojio sve prestižne pojedinačne nagrade u svom sportu, kapetan nogometne reprezentacije Luka Modrić, odlukom Vijeća HOO-a ponio je epitet hrvatskog sportaša godine. Nažalost, zbog obveza u dresu Reala na klupskom SP-u Luka nije mogao nazočiti izboru pa je nagradu u njegovo ime preuzeo tata Stipe.
U momčadskoj konkurenciji HOO-ova izbora bilo je teško pravično odlučiti, jer uistinu nije lako odvagnuti koji je uspjeh velebniji - tenisko svjetsko zlato ili mundijalsko nogometno srebro. Nogometna kolajna osvojena je u planetarno najpopularnijem sportu i u najtežoj mogućoj konkurenciji, što je „vatrenima“ donijelo primat u momčadskoj kategoriji. Njihov je uspjeh morao biti valoriziran i pri dodjeli posebnih priznanja HOO-a, ali nisu zaboravljeni ni sjajni tenisači. Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu proglašena je nogometna reprezentacija tijekom nastupa na SP-u u Rusiji, a Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta uručeno je hrvatskoj teniskoj reprezentaciji (Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Franko Škugor), pobjedničkoj momčadi u posljednjem izdanju Davisova kupu u dosadašnjem formatu.
Dokaz da su nogometaši pokupili „vrhnje“ u ovogodišnjem HOO-ovu izboru, vidjelo se i u kategoriji najuspješnijih trenera. Unatoč jakoj konkurenciji, s nekoliko trenera svjetskih prvaka, laureat je postao trenutačno jedan od najpopularnijih Hrvata, nogometni izbornik Zlatko Dalić.
Od ukupno tri pristigle nominacije za najuspješniju žensku ekipu, najuspješnijom je proglašena hrvatska karate reprezentacija u sastavu: Ana Marija Bujas Čelan, Marina Barac, Ana Lenard i Alessandra Hasani. Karatašice su sa EP-a u Novom Sadu donijele brončanu medalju, a osim njih za nagradu su konkurirale samostreličarke i odbojkašice.
U kategoriji najuspješnije posade, sportskog para ili štafete u konkurenciji su bila dva dvojca s naslovom svjetskih prvaka. Veslačka braća Martin i Valent Sinković gotovo su pretplatnici na ovu nagradu. Na temelju dvostruke (europske i svjetske) krune u svojoj novoj disciplini - dvojcu bez kormilara ponovno su izabrani za posadu godine. Zanimljivo je da su i braća Fantela ove godine premijerno u novoj disciplini (olimpijska klasa 49er) stigli do svjetskog zlata. To je vjerojatno i najava bratskog rivaliteta za ovu nagradu u budućnosti.
Nagrada HOO-a za fair play pripala je biciklistu Marinu Rantešu (BMX Freestyle), koji je na Svjetskom kupu u Kanadi najvećem rivalu za zlato podario kotač sa svog bicikla, kako bi dovršio nastup nakon puknuća gume. Ranteš je izabrao srebrom „obojenu“ korektnost, umjesto zlata i zaslužio ne samo ovaj trofej, nego i višekratni pljesak ispunjene Kristalne dvorane hotela Westin.
Nagradu Matija Ljubek, koju HOO daje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su primili Vjekoslav Šafranić (borilački sportovi) i Branko Omazić (sport osoba s invaliditetom) iz Zagreba te Danko Jerković (vaterpolo) i Ante Tanfara (karate i košarka) iz Šibenika. Rukometni klub Rudar iz Ruda pokraj Samobora jedini je sportski kolektiv čijim je predstavnicima uručeno ovo priznanje. Ovogodišnja dobitnica Trofeja MOO-a „Olimpizam na djelu“ je članica Vijeća i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Za njezinu ustrajnost i upornost u borbi za ravnopravan status žena u sportu, prethodno su saznali i dužnosnici iz Europskih olimpijskih odbora pa su je također nagradili za rad na poboljšanju statusa žena u sportu.
Svečanost Velikog dana hrvatskog sporta bila je 'točka na i' iznimno uspješne sportske godine, za koju je predsjednik HOO-a Mateša rekao da je bila godina iz snova, u kojoj je gotovo svaki nacionalni sportski savez imao neko veliko rezultatsko ostvarenje. (hoo/vk)