Zagreb, 25. svibnja 2020. - Na današnji dan prije točno četvrt stoljeća prerano nas je napustio jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena - Krešimir Ćosić. Iako Zagrepčanin po rođenju (1948.), košarkaški put započeo je u Zadru, gdje je odrastao i igrački se afirmirao potkraj 60-ih godina 20. stoljeća.

U razdoblju od 1969. do 1973. godine uspješno je nastupao za sveučilišnu momčad Brigham Young University u američkoj saveznoj državi Utahu. Premda je njegovo zavidno košarkaško umijeće, uz visinu od impresivnih 211 centimetara, ubrzo izazvalo interes NBA klubova, Krešo se odlučio na povratak u Europu i nastavak igranja amaterske košarke. Postao je ponovno član Zadra, potom ljubljanske Olimpije, talijanskog Sinudynea iz Bologne te Cibone u završnim godinama aktivne karijere. Više od 300 nastupa ostvario je u dresu reprezentacije tadašnje države i osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti. U njegovoj je kolekciji 14 odličja s velikih natjecanja, a među njima su dva zlatna sa SP-a i tri zlatna s EP-a. Triput se uspinjao i na olimpijsko postolje, osvojivši jednu zlatnu i dvije srebrne olimpijske kolajne. Olimpijskim srebrom okitio se još i kao trener.

Kao istinski domoljub pomogao je svojim ugledom u afirmaciji neovisne hrvatske države, radeći od 1992. kao ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu (SAD). Nakon kratke i teške bolesti, Krešo Ćosić je preminuo 25. svibnja 1995. u Baltimoreu (SAD). Bio je tek treći neamerikanac u povijesti koji je primljen u prestižnu košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu, posthumno 1996. godine. U njegovu čast, od 1998. godine nacionalni košarkaški kup nosi ime Kup Krešimira Ćosića. 

Bio je po mnogočemu velik, jedinstven, neponovljiv! Uspomena na njega nedavno je oživljena i u autobiografskoj knjizi "Igraj, vjeruj, živi!", koja je zauzela zasluženo mjesto i na policama Knjižnice Hrvatskog olimpijskog odbora. (hoo/vk)