Zagreb, 13. svibnja 2020. - Umjesto odgođenog natjecanja u lipnju ove godine, hrvatski košarkaši bit će domaćini olimpijskim kvalifikacijama u Splitu od 29. lipnja do 4. srpnja 2021. godine. Epilog je to usuglašavanja natjecateljskog kalendara između Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), a u istom terminu bit će održani i kvalifikacijski turniri u Beogradu (Srbija), Kaunasu (Litva) i i Victorji (Kanada).

Podsjetimo, Hrvatska je domaćin prilično jakog turnira, a u prvoj skupini za poluzavršnicu će se boriti s Brazilom i Tunisom. U drugoj skupini za polufinale će razigravati Rusija, Njemačka i Meksiko. Pobjednici polufinalnih dvoboja plasirat će se u finale, a samo će pobjednička reprezentacija sa svakog od četiri turnira izboriti olimpijsku 'vizu' za Igre u Tokiju. Ukupno će 12 reprezentacija nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Dogovor oko kalendara bio je nužan, jer je MOO, nakon odgode tokijskih OI za godinu dana, kao krajnji rok za završetak svih olimpijskih kvalifikacija odredio 29. lipnja 2021. godine, dok je FIBA planirala održavanje olimpijskih kvalifikacija u razdoblju od 22. lipnja do 4. srpnja. Izvršni odbor MOO-a ipak je prekoračio i taj svoj zadani rok, prihvativši mišljenje vodstva FIBA-e da je svim košarkaškim reprezentacijama poželjan kasniji termin zbog dodatnih priprema. (hoo/vk)