Zagreb, 27. studenoga 2019. - Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, održan u sjedištu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) u Ženevi, odlučio je da će na turniru u Splitu od 23. do 28. lipnja iduće godine hrvatska košarkaška reprezentacija imati za suparnike Tunis i Brazil, a prođe li skupinu kao jedna od dvije najuspješnije momčadi, igrat će protiv pobjednika ili drugoplasiranoga iz druge skupine, u kojoj su Njemačka, Rusija i Meksiko. Već na putu do prolaska skupine izabranici Veljka Mršića zasigurno će imati ozbiljnu prepreku u brazilskim košarkašima, s kojima otvaraju turnir, a vodi ih hrvatski stručnjak Aleksandar Petrović.

Osim  turnira u splitskoj Spaladium Areni, olimpijske kvalifikacije igrat će se u istom terminu u još tri grada - u Beogradu (Srbija), Kaunasu (Litva) i Victoriji (Kanada). Na svakom turniru nastupit će po šest reprezentacija u dvije skupine, a samo će pobjednici turnira izboriti 'vizu' za Tokio. 

Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija i domaćin Japan - države su čije su reprezentacije osigurale nastup na OI u Tokiju (od 24. srpnja do 9. kolovoza) 2020. godine. (hoo/vk)