Mies, 15. studenoga 2019. - Hrvatski košarkaši imat će priliku ostvariti olimpijsku 'vizu' za Tokio 2020. na domaćinskom turniru od 23. do 28. lipnja iduće godine u splitskoj Spaladium Areni. Tako je odlučio Izvršni odbor Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), dodijelivši "zeleno svjetlo" hrvatskoj kandidaturi za domaćinstvo jednog od četiri predolimpijska kvalifikacijska turnira. Podsjetimo, naši su košarkaši i posljednja dva olimpijska nastupa izborili na turnirima uoči Igara - za Peking 2008. godine bili su uspješni u tome na turniru u Grčkoj, a uoči OI 2016. godine u Rio de Janeiru - trijumfirali su na turniru u Italiji.

Budući da su preostala tri izabrana domaćina turnira - Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) i Srbija (Beograd), hrvatska košarkaška reprezentacija izbjegla je spomenute reprezentacije kao moguće suparnike na turniru u Splitu. Ždrijeb suparnika održat će se 27. studenoga, ponovno u švicarskom Miesu.

 

Osim četiriju domaćina turnira, pravo sudjelovanja u olimpijskim kvalifikacijama imaju još: Slovenija, Češka, Poljska, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Turska (Europa); Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Meksiko, Urugvaj (Amerika); Novi Zeland, Kina, Južna Koreja (Azija i Oceanija); Tunis, Angola i Senegal (Afrika). Samo pobjednici turnira ostvarit će pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju. (hina/hoo/vk)