Zagreb, 1. studenoga 2019. - Prema informaciji iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), hrvatska košarka imat će priliku izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i u inačici 3x3. Zahvaljujući renkingu igrača, Hrvatska se našla među 20 reprezentacija koje će se u ožujku 2020. u Indiji boriti za jedno od tri mjesta koja će osigurati nastup na olimpijskom turniru u Tokiju, od 25. - 29. srpnja iduće godine. Sukladno ždrijebu kvalifikacijskih skupina, hrvatski košarkaši 3x3 smješteni su u turnirsku skupinu D, s Nizozemskom, Latvijom, Kanadom i Indijom.

 

Na olimpijskom turniru u Tokiju sudjelovat će ukupno 16 reprezentacija - osam u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji, a našim predstavnicima kvalifikacije u Indiji jedina su prilika za odlazak u Tokio.

Prema sadašnjem renkingu u muškoj konkurenciji četiri izravne kvalifikacije na OI u Tokiju zaslužile su reprezentacije Srbije, Rusije i Kine, dok je četvrto mjesto pripalo Japanu kao domaćinu, a u ženskoj konkurenciji na OI su prošle Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. (hoo/vk)