Chemnitz, 22. srpnja 2018. - Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina osvojila je srebrno odličje na Europskom prvenstvu u njemačkom Chemnitzu nakon što je u finalu poražena od Izraela (66-80).

 

Izabranici Damira Rajkovića već su ulaskom u finale osigurali povijesnu medalju u uzrastu do 20 godina. Dosad su tri puta bili četvrtoplasirani. Uspjeh ima dodatnu vrijednost kada se zna da su naši mladi košarkaši još prošle godine igrali u B razredu europske košarke. Plasmanom u finale B divizije, izborili su nastup na ovom EP-u u Njemačkoj, na kojem su pobjednički nanizali: Francusku (68-56), Ukrajinu (93-78), Španjolsku (85-70), Veliku Britaniju (93-62), Italiju (79-68) te u polufinalu Njemačku (69-61).

 

Izraelci su vodili veći dio utakmice, a mladi Hrvati su početkom treće četvrtine (pri omjeru 45-47) propustili priliku za izjednačenje i preokret. Europsko srebro sjajan je domet našeg U20 košarkaškog naraštaja i definitivno podgrijava nadu da s Matom Kalajžićem, Josipom Barnjakom, Tonijem Nakićem, Karlom Uljarevićem i njihovim suigračima stiže novi uzlet hrvatske košarke na međunarodnoj pozornici.

Čestitamo! (hoo/vk)