ZAGREB, 22. listopada 2014. - Na današnji dan 1964. godine u Šibeniku se rodio Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, predvodnik vala europskih košarkaša u NBA ligi. Tragično je izgubio život 1993. godine.

 

Povodom obilježavanja 50. godišnjice njegovog rođenja u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu predstavljen je edukativni strip Dječak napravljen prema liku i djelu Dražena Petrovića, velikana koji je ljubitelje košarke širom svijeta oduševljavao u dresovima Šibenke, Cibone, Reala, Portlanda, New Jerseyja te naravno Hrvatske košarkaške reprezentacije za koju je odigrao svoju posljednju utakmicu u životu. Strip autora Frane Petruše govori o Draženovom odrastanju, o zanimljivim dogodovštinama iz njegove mladosti, s naglaskom na uporan rad i treniranje.

Izdavač, dizajner i novinar Vladimir Sagadin predstavio je strip i autora Petrušu koji zbog privatnih obaveza nije mogao doći na promociju, te rekao kako je izrada stripa trajala godinu dana. Uz strip Dječak koji se može kupiti od četvrtka u muzeju predstavio je i prigodnu dopisnicu i poštanski žig s motivom iz stripa.

„Sjećam se kako je Dražen meni čestitao 50. rođendan. Nazvao me i rekao mi da ne može svatko doživjeti pola stoljeća. Nije ni znao kakvu je istinu rekao. Njemu sada čestitamo svi, ne da budemo tužni, nego sretni što smo ga imali" rekla je Draženova majka Biserka Petrović na predstavljanju stripa.

Članovi Zagrebačke filharmonije odsvirali su Mozartovu Malu noćnu muziku i time najavili koncert koji se održava u Lisinskom u subotu u 19.30 sati u čast košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića. (hoo/msč)