Zagreb, 16. studenoga 2022. - U u zagrebačkom „Mozaik Event Centru“ održana je uvodna konferencija „O znanosti kroz sport - STEMsport“ te ekskluzivna premijera novog animiranog filma iz serije Profesor Baltazar, s dodatkom Vrline iz Dubine, a radi se o prvom hrvatskom animiranom filmu o judu.

Rezultat je to projekta STEMsport, koji s partnerima - Udrugom Profesor Baltazar, Institutom za popularizaciju znanosti, Institutom za medicinska istraživanja i Osnovnom školom Andrija Štampar iz Zagreba - provodi Hrvatski judo savez. O samom projektu “STEMsport - o znanosti kroz sport” govorile su Sandra Čorak, predsjednica Hrvatskoga judo saveza i voditeljica projekta Romana Kerep.

- Izuzetno mi je drago da sve mogu pozdraviti u ime Hrvatskog judo saveza. U ovoj godini još uvijek se podsjećamo izuzetnih natjecateljskih rezultata Barbare Matić i Lare Cvjetko, ali uz to ne zaboravljamo ni druge aktivnosti. Prije desetak godina smo na zajedničkim strateškim smjernicama odlučili da ćemo ostvariti ne samo natjecateljski rezultat, već da ćemo biti aktivni u svim smjerovima te popularizirati judo kao sport u skladu s našim mogućnostima. Nadam se da ćete s ove konferencije otići malo drugačijeg razmišljanja da zapravo sport i znanost nisu toliko daleki kao što se možda na prvi pogled čini - kazala je predsjednica HJS-a i dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak.

O samom projektu „O znanosti kroz sport – STEMsport“ nazočne je upoznala je voditeljica EU projekta Romana Kerep:

- STEM je skup disciplina koje pripadaju znanosti, prije svega prirodnih znanosti, novih tehnologija, inženjerstva i matematike. STEM je temeljni sastojak razvoja modernog društva radi bitnih procesa kao što su digitalizacija i moderno gospodarstvo. Da bi samo malo objasnila koliko je ovo sve bitno, reći ću samo da za indeks razvoja u sljedećih dvadeset godina znanstvenici predviđaju da će se ubrzati za čak dvadeset puta.

Režiser i scenarist filma Dino Krpan objasnio je kako su animatori i judo stručnjaci zajednički radili na filmu s ciljem da preko  jednog crtanog lika prenesu djeci poruku o osam vrlina koje njeguje judo. Više o samom Profesoru Baltazaru i cijelom projektu kazala je Tatjana Jakšić iz istoimene udruge.

- Udruga Profesor Baltazar osnovana je 2010. godine s ciljem očuvanja lika i djela Profesora Baltazara kao autentične hrvatske kulturne baštine. Promicanje inovativnosti, kreativnosti, poduzetništva, nenasilnog rješavanja problema, ekologije, popularizacije znanosti su vrijednosti koje se iščitavaju iz crtanih filmova o Profesoru Baltazaru već generacijama. Te su vrijednosti definirale odluku da se osnovne djelatnosti koje Udruga provodi odvijaju u okvirima vaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja - pojasnila je Tatjana Jakšić.

U sklopu istog događaja uručena je donacija humaniratne akcije Hrvatskog judo saveza Grand Prix 2022 štićenici Doma za odgoj djece i mladeži Maji Karlovac, te je najavljena i humanitarna akcija Saveza i Hrvatske pošte “Vaša pošta 2023, Judo - više od sporta". (hoo/hjs)