Zagreb, 28. listopada 2022. - Još početkom ožujka Međunarodni judo savez (IJF) objavio je temu Svjetskog dana juda (SJD) 2022. godine: "Uključivanje, ujedinjenje judo obitelji". Kao i svake godine, počevši od 2011., događaj se obilježava 28. listopada, na rođendan utemeljitelja juda Jigora Kana. Prenosimo sadržaj sa stranice HJS-a:

Svijet nikada nije toliko trebao jedinstvo i solidarnost (tema SJD 2022.). Dok čovječanstvo polako izlazi iz pandemije koja već više od dvije godine pogađa cijeli svijet, iako još nije u potpunosti iskorijenjena, ponovno se moramo suočiti s izazovima koji dovode u pitanje potencijalno postojanje života na samoj Zemlji. Bilo da se radi o smrtonosnim sukobima ili klimatskoj krizi, opasnosti su brojne i nitko nije siguran. Judaška obitelj je više puta dokazala sposobnost  ujedinjavanja jer zajedno smo jači i Svjetski dan juda upravo je trenutak za okupljanje oko vrijednosti koje prenosi judo.

Tema inkluzije ima nekoliko dimenzija. Prije svega, poziva se na uključivanje žena na svim razinama juda, od ranog djetinjstva do odrasle dobi. Naš sport se stoga temelji na konceptu nediskriminacije i pozivamo sve judaše, sve sportske udruge i sve saveze da pokažu da žene imaju svoje mjesto i da njihova prava moraju biti uključena u judo, bilo da su žene vježbačice, voditeljice, trenerice, sutkinje, u bilo kojoj ulozi.

Predsjednik IJF-a, g. Marius L. Vizer rekao je: - Kao u bilo kojoj drugoj obitelji, inkluzivnost naše međunarodne judo obitelji proizvodi izvrsnost; obitelj koja svim svojim članovima nudi poštene šanse i jednake mogućnosti. Naš izbor teme za Svjetski dan juda 2022. odaje počast svim ženama koje su bitan faktor i povezuju ljude, skupine ili čak nacije. Uključivanje je ključno, osobito u najtežim trenucima čovječanstva.

Danas se naš svijet suočava s humanitarnim krizama bez presedana, sa sve većim brojem izbjeglica i mnogim drugim ljudima koji pate. Naša judo filozofija nas uči da stojimo i podržavamo sve ljude kojima je to potrebno. - To znači da tema SJD ide korak dalje, promičući uključivanje svih: interno raseljenih osoba, izbjeglica, osoba s mentalnim i fizičkim poteškoćama, svih ljudi.

Članak 1. statuta IJF-a je jasan u vezi s tim i propisuje "Odbijanje svih oblika diskriminacije, bez obzira na razlog, posebno u vezi s rasom, bojom kože, spolom, seksualnom orijentacijom, jezikom, vjerom, političkim ili drugim uvjerenjima, nacionalnog ili društvenog podrijetla, bogatstva, rođenja ili bilo koje druge situacije te odbacivanje svih oblika tjelesnog, profesionalnog ili spolnog uznemiravanja i zlostavljanja, te svih postupaka koji štete tjelesnom ili psihičkom integritetu osobe."

Usredotočujući se na inkluziju i ujedinjenje naše sportske obitelji, još jednom želimo pokazati da postoji put do poštenijeg, ravnopravnijeg društva u kojem su razlike snaga, a ne slabost. (hjs)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Svjetski dan juda svim judašicama i judašima, njihovim klubovima, kao i cjelokupnom Hrvatskom judo savezu!