Sofija, 1. svibnja 2022. - Već prvog dana seniorskog Europskog prvenstva za judašice i judaše u Sofiji (Bugarska) hrvatski judo je osvojio medalju i to zahvaljujući 20-godišnjoj Ani Viktoriji Puljiz u kategoriji do 52 kilograma.

Mlada Solinjanka, sa 20 godina je službeno još juniorka, a već nekoliko godina pokazuje da je na putu postati vrhunska judašica i u seniorskom uzrastu.  

Na početku turnira Puljiz je ipponom svladala Španjolku Perez Box u „zlatnom bodu“, nakon skoro 10 minuta borbe. U „produžetak“ je otišla i s Njemicom Ballhaus, koja ju je natjerala na treću kaznu i otišla dalje, a jedino slavlje u prve četiri minute borbe bilo je u repasažu protiv Talijanke Giuffride, osme na svjetskoj ranking ljestvici. U finalnom bloku čekala ju je 22-godišnja Izraelka Primo, šesta na svijetu, koja je krenula agresivno, ali je hrvatska judašica odgovorila na pravi način. Nakon prvog napada, Puljiz je povezala još jedan za predivan ippon i osmijeh od uha do uha, dok je shvatila kako je osvojila europsku seniorsku broncu.

Osim Puljiz, prvog dana EP-a nastupili su Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg). Oboje su pokazali kvalitetu i dobar judo, a nakon početnih pobjeda, protiv Mađarice Kovacs, odnosno Švicarca Waizeneggera, izgubili su od nositelja koji su došli do borbi za medalje. U subotnjem programu na tatami Armeec Arene izašle su tri naše uzdanice - Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg) te Barbara Matić (do 70 kg), no niti jedna nije prošla prvu prepreku.

Posljednjeg dana EP-a (nedjelja) nastupili su Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg), a jedinu pobjedu ostvario je Zlatko Kumrić protiv Mađara Vega.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Ani Viktoriji Puljiz i njezinu treneru Draganu Crnovu osvajanje seniorskog brončanog odličja na EP-u U Bugarskoj!