Zagreb, 25. travnja 2022. - Iznimno uspješan vikend je iza hrvatskih sportašica i sportaša koji su iz nastupa na međunarodnim natjecanjima donijeli obilje medalja, a posebno se to odnosi na borilačke sportove. No, za uvertiru su poslužili strijelci.

Na Svjetskom kupu u streljaštvu, održanom u talijanskom Lonatu, proslavljeni hrvatski olimpijac u gađanju letećih meta (trap) Josip Glasnović osvojio je pojedinačnu srebrnu medalju, a njegov uspjeh nastupom u finalu upotpunio je i Anton Glasnović. Dan kasnije, u subotnjem momčadskom nastupu hrvatski reprezentativci - braća Glasnović i Giovanni Cernogoraz - osvojili su zlatno odličje. 

Pravu „berbu“ odličja imali su naši predstavnici i predstavnice u borilačkim sportovima. Lucija Lesjak osvojila je zlatno odličje na turniru Svjetske karate lige u portugalskom Matosinhosu. U kategoriji iznad 68 kg do naslova pobjednice stigla je s pet ostvarenih pobjeda. U muškoj teškoj kategoriji (iznad 84 kg) Anđelo Kvesić se okitio brončanom kolajnom. Među 254 natjecatelja iz 53 države, od naših predstavnika nastupili su još Jelena Pehar (do 50 kg), Boran Berak (do 67 kg), Ivan Martinac (do 75 kg) i Enes Garibović (do 84 kg).

S judaškog Europskog kupa za seniore u Dubrovniku stiglo je osam kolajni. Nakon subotnje bronce Dore Bortas (do 63 kg), nedjelja je donijela još sedam hrvatskih medalja. U kategoriji iznad 78 kg Hrvatska je imala predstavnicu na svakoj stepenici pobjedničkog postolja. Helena Vuković osvojila je zlato, svladavši u finalu povratnicu Ivanu Šutalo, koja je s dvije prethodne pobjede najavila definitivno arhiviranje ozljede ramena. Bronca je završila oko vrata Katarine Lucije Vuković. Brončano odličje osvojila je i Lea Gobec u kategoriji do 78 kg. U muškoj konkurenciji finalni nastup izborio je Marcel Škalec (kategorija iznad 100 kg), bolji od njega bio je Azerbajdžanac Yusifov. U istoj kategoriji do bronce je stigao Luka Violić, a odličje istoga sjaja zaslužio je i Josip Bulić u kategoriji do 90 kg.  

Porečkom pobjedom nad Češkom (33-30) u odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici, hrvatske rukometašice osigurale su plasman na Europsko prvenstvo, koje se krajem ove godine održava u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

 

Čestitamo!