Halifax, 6. rujna 2022. - Hrvatski olimpijci, braća Mihovil i Šime Fantela, osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu jedriličarske klase 49er u kanadskom Halifaxu. Do velikog uspjeha Zadrani su stigli nakon uzbudljivog posljednjeg dana prvenstva u Kanadi.

Naši su jedriličari dugo držali drugo mjesto i bili ozbiljni aspiranti za sjajniju medalju, ali su u plov za odličja ušli kao četvrti. U napetoj utrci braća Fantele su izvrsno odradili "medal race" i s petim mjestom stigli do svjetske bronce.

Fantele su nakraju imale 134 negativna boda, srebro su osvojili Španjolci Diego Botin i Florian Trittel s 132, dok su novozelandska i poljska posada ostali bez medalje s po 138 negativnih bodova.
Nizozemci Bart Lambriex i Floris van der Werken obranili su naslov svjetskih prvaka i prije posljednjeg dana SP-a sa 100 negativnih bodova.
Šimi i Mihovilu Fantelu ovo je druga svjetska medalja nakon što su iznenađujuće uzeli naslov svjetskih prvaka prije četiri godine u danskom Aarhusu. Šime Fantela je 2016. s Igorom Marenićem osvojio naslov olimpijskih pobjednika u klasi 470, a godinu dana kasnije je odlučio s mlađim bratom Mihovilom prijeći u klasu 49er, u kojoj su nastupili na OI-ju u Tokiju i zauzeli osmo mjesto. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita braći Fantela na osvojenoj brončanoj medalji u olimpijskoj klasi 49er na Svjetskom prvenstvu u Kanadi!