Budimpešta, 20. ožujka 2021. - Plasmanom u finale predolimpijskog kvalifikacijskog natjecanja u Budimpešti, hrvački reprezentativac grčko-rimskim načinom Božo Starčević osigurao je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju u kategoriji do 77 kg.

Starčević je u prvoj borbi tehničkom premoći (8-0) bio bolji od Poljaka Wolnyja, u četvrtfinalu je svladao Azerbajdžanca Sulejmanova na temelju posljednjeg osvojenog boda (nakon završnih 1-1), da bi u polufinalu pobijedio na bodove Čeha Vargu sa 3-1. Suparnik za zlato mu je Rus Čehirkin.

Osim Starčevića, u Budimpešti se natječu još četvorica naših reprezentativaca u olimpijskim kategorijama: Marko Koščević (do 130 kg), Ivan Huklek (87 kg), Danijel Janečić (do 67 kg) i Ivan Lizatović (do 60 kg), a potonji dvojac će i u borbu za odličja. Lizatovića je u repasaž povukao Nijemac Kinsinger koji ga je svladao u četvrtfinalu (8-2). Janečić je u četvrtfinalu izgubio od Gruzijca Zoidzea (0-8) koji se plasirao i u finale pa je hrvatski reprezentativac završio u repasažu, s prilikom za osvajanje brončanog odličja. No, bez obzira na možebitne medalje, ni Lizatović ni Janečić nisu izborili nastup u Tokiju.

Priliku za repesaž ima i Marko Koščević u kategoriji do 130 kg, nakon četvrtfinalnog poraza na bodove (1-3) od Litavca Knystautasa, dok je Ivan Huklek u kategoriji do 87 kg izgubio startni dvoboj, bolji je na na bodove (6-2) bio Armenac Šahinjan.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Boži Starčeviću na osiguranoj "vizi" za Tokio, želeći mu novi dojmljiv olimpijski nastup, na tragu onoga iz Rija 2016., kada je zauzeo 5. mjesto. Sada pak želje idu i do uspona na pobjedničko postolje!