Ispis

Zagreb, 4. rujna 2021. - Komisija sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora u aktualnom mandatu do 2024. godine izabrala je Blanku Vlašić za novu predsjednicu. Na istoj sjednici članovi Komisije odlučili su našu proslavljenu atletičarku, dvostruku olimpijsku medaljašicu, kandidirati i za izbor u Komisiju sportaša Europskih olimpijskih odbora (EOO).

 

Sjednica skupštine sportaša EOO-a održat će se 2. listopada u Dubrovniku. Pravo sudjelovanje imaju dva sportaša ili sportašice iz svake države članice EOO-a, pa predstoji još i odluka tko će, uz Blanku Vlašić, biti drugi hrvatski sportaš/sportašica s pravom sudjelovanja na tom skupštinskom zasjedanju. Prema glasovima Komisije sportaša HOO-a, to bi mogao biti srebrni gimnastički olimpijac iz Tokija Tin Srbić.

 

Komisija sportaša HOO-a utemeljena je na zasjedanju skupštine nacionalne olimpijske udruge u srpnju 2012. godine i upravo je s radom započeo njezin treći saziv. Prema naputku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), komisije sportaša postale su tijela nacionalnih olimpijskih odbora, a članove im biraju sami sportaši. HOO-ova Komisija sportaša ima šest predstavnika ljetnih i dva predstavnika zimskih olimpijskih sportova, te dva predstavnika neolimpijskih sportova, i to u ravnomjernom odnosu sportašica i sportaša. Predstavnik Komisije sportaša ima pravo glasa u skupštini HOO-a, a jedan predstavnik  sudjeluje i u radu Vijeća HOO-a. (hoo)