Zagreb, 27. svibnja 2021. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) upućuje poziv nacionalnim sportskim savezima ljetnih olimpijskih sportova, odnosno komisijama sportaša ljetnih olimpijskih sportova, da predlože kandidate za izbor šest članova Komisije sportaša HOO-a, predstavnika ljetnih olimpijskih sportova, za mandatno razdoblje 2021. - 2024.

Prema članku 6. Pravilnika o radu Komisije sportaša HOO-a produženi (4+1) mandat predstavnika ljetnih olimpijskih sportova u Komisiji sportaša HOO-a, izabranih na tu funkciju za vrijeme Olimpijskih igara u Riju 2016. godine (2016. - 2020/2021.), uskoro završava. Sukladno odredbama članka 7. do 16. navedenog Pravilnika o radu komisije sportaša, kao i članka 77. i 78. Statuta HOO-a pristupa se izboru 6 predstavnika ljetnih olimpijskih sportova (3 sportašice i 3 sportaša). U tu svrhu dostavljamo poziv nacionalnim sportskim savezima ljetnih olimpijskih sportova da njihove komisije sportaša istaknu sportaše - kandidate predstavnika ljetnih olimpijskih sportova.

Za člana Komisije sportaša može biti birana osoba, sportaš odnosno sportašica koja ispunjava sljedeće uvjete:
• da je državljanin Republike Hrvatske
• da u vrijeme izbora ima navršenih 18 godina života
• da nije kažnjavana zbog dopinških prekršaja
• da nema prepreke iz članka 13. Zakona o sportu
• da se sportaš odnosno sportašica u vrijeme isticanja kandidature za izbor člana Komisije sportaša aktivno natječe u reprezentativnoj vrsti nacionalnog sportskog saveza u sportu na programu igara olimpijade, i da je nastupio/la na igrama olimpijade koje prethode izboru za člana Komisije sportaša ili na igrama olimpijade četiri (+1) godine prije provedbe izbora (Rio 2016.). Naravno pravo kandidature imaju i sportašice i sportaši odnosno sportašice koje nastupaju na ovim OI Tokio 2020.
Izbori za članove Komisije sportaša provode se glasovanjem sportaša sudionika ljetnih olimpijskih igara za vrijeme Igara XXXII. olimpijade Tokio 2020, u razdoblju trajanja Igara u Tokiju od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. za čiju provedbu je zadužena Misija hrvatske olimpijske delegacije na OI Tokio 2020. 
Kandidate na listu za glasovanje predlažu komisije sportaša nacionalnih sportskih saveza putem svojih nacionalnih sportskih saveza. Kandidatura sportašica i sportaša za izbor članova Komisije sportaša HOO-a treba biti proslijeđena HOO-u, u pisanoj formi kao ovjereni dokument nacionalnog sportskog saveza, pri čemu nacionalni sportski savez garantira istinitost podataka o ispunjenju propisanih uvjeta iz navedenog Pravilnika, čemu se prilaže i:
• Izjava o prihvaćanju kandidature za člana Komisije sportaša HOO-a, o prihvaćanju odredbi Statuta HOO-a, Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog odbora, kao i Svjetskog kodeksa protiv dopinga, potpisana od kandidata
• Sportski i osobni podaci (životopis)

Iz iskustva u radu Komisije sportaša u prethodnom razdoblju razvidno je da aktivni sportaši imaju mnogo obveza na treninzima i natjecanjima, kao i drugih osobnih obveza, no ukoliko imaju volje i interesa sudjelovati u radu Komisije sportaša, nađe se i za to malo vremena.
Molimo nacionalne sportske saveze da dostave svoje kandidature za izbor šest članova Komisije sportaša HOO-a –predstavnika ljetnih olimpijskih sportova, odnosno tri sportašice i tri sportaša - predstavnika ljetnih olimpijskih sportova u Komisiju sportaša HOO-a do 25. lipnja 2021. godine, kako bi naši olimpijci na OI Tokio 2020. mogli, tajnim pisanim glasovanjem, izabrati šest članova ljetnih olimpijskih sportova u Komisiju sportaša HOO-a. Svaki nacionalni sportski savez olimpijskog sporta na programu ljetnih olimpijskih igara može predložiti najviše jednu sportašicu i jednog sportaša kao kandidate za izbor člana Komisije sportaša HOO-a.
Kandidature možete dostaviti na ovaj e-mail ili osobnom predajom u Tajništvu HOO-a ili poštom.
U slučaju pitanja slobodno se obratite pomoćnici gl.tajnika za pravne i zajedničke poslove, Biserki Vrbek, e-mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , na tel. 01/3659 610 ili mob 098 477 959.