Monte Carlo, 20. listopada 2017. - Od 18. do 20. listopada 2017. godine u Monte Carlu je održan deveti forum i peto zasjedanje skupštine Komisije sportaša Europskih olimpijskih odbora (EOO). Na sjednici je izabrano i novo vodstvo koje će slijedećih četiri godine voditi Komisiju sportaša na čelu s predsjednikom, poznatim bacačem diska Estoncem Gerdom Kanterom uz dopredsjednika, također atletičara, trkača na 110m Mađara Balazsa Bajia, dok je za tajnika izabran Irac David Harte iz hokeja na travi. 

 

Uz njih trojicu Izvršni odbor čine još atletičarka Gunta Latiseva-Cudare (Latvia), Tania Cagnotto (Italija) iz ronjenja, košarkaš Nevriye Yilmaz, (Turska), Olga Kharlan (Ukrajina) iz mačevanja, te Eldar Ronning (Norveška) iz skijaškog trčanja i Jana Daubnerova (Slovačka) iz biatlona.


Jačanje potpore sportašima, uključenima u olimpijski program do 2020. godine, jedna je od aktualnih smjernica olimpijskog pokreta pa je, sukladno tome, Olimpijska solidarnost MOO-a pomogla i ovaj monegaški skup europskih sportaša. Svaka država članica EOO-a imala je mogućnost poslati dvoje predstavnika (sportaša i sportašicu) iz redova nacionalnih povjerenstava za sportaše, a Hrvatska je polovično iskoristila to pravo. Naše sportaše u Monte Carlu predstavljala je Marija Vrajić, maratonska olimpijka iz Rio de Janeira.


Jedan od zaključaka održanog foruma odnosio se i na hijerarhijsku funkcionalnost: kako bi sve komisije sportaša pri nacionalnim olimpijskim odborima mogle ostvarivati zacrtane ciljeve i osigurati istu razinu podrške sportašicama i sportašima na svih pet kontinenata potrebno je uspostaviti konkretniju vezu između MOO-ova povjerenstva za sportaše i istovrsnih kontinentalnih udruga. Na skupštinskom zasjedanju sportaša iz Europskih olimpijskih odbora najavljen je dovršetak revizije Komisije za sportaše Europskih olimpijskih odbora kako bi se ocijenila njihova trenutačna razina provođenja smjernica MOO-a. (hoo/vk)