Zagreb, 20. kolovoza 2016. (Hzsn) - Nakon 14 uspješnih dana, Hrvatska kuća u Riju se zatvara. Naime, preko vikenda nema više poslovnih kontakata, a u nedjelju je kraj OI, pa se i svode računi, što je bilo i kako. Voditelj Hrvatske kuće u Riju bio je pomoćnik glavnoga tajnika HOO-a za marketing, Ranko Ćetković, koji je zadovoljan ostvarenim.

 

- Hrvatska kuća je zapravo gospodarski projekt HOO-a, platforma na kojoj olimpijsci pokušavaju pomoći sponorima HOO-a i zaintresiranim gospodarskim subjektima iz Hrvatske da izađu na brazilsko tržište. Ovo u Riju, rekao bih, bio je jedan od najuspješnijih projekata do sad, a podsjećam da ovo nije prvi put da Hrvatska kuća djeluje za vrijeme OI. Projekt smo započeli u Ateni, a pravi rast imali smo u Pekingu gdje su turističke agencije bile zadovoljne učinjenim. U londonu su nam se priključili i ostali gospodarstvenici, prvenstveno proizvođači sira, kulena, pršuta i vina. Ovdje je naglasak bio na turizam, u suradnji s HTZ i turističkim zajednicama Zagreba i Dubrovnika – kaže Ćetković te nastavlja

 

- Kroz kuću je prodefiliralo više od 220 turističkih agenata i novinara. Hrvatska je Brazilu zanimljiva, očito. Ovdje su već dogovoreni određeni poslovi, bilo je uspješno, jer samo Zagreb bilježi do sada 20 tisuća noćenja Brazilaca, a vjerojatno će ta brojka nakon ovoga bitnije narasti. Ovdje u Kući smo imali i vrlo zanimljiv i nadam se uskoro vrlo konkretno realiziran razgovor sa jednim proizvođačem sportske opreme, koji je nakon ovih uspjeha hrvatskih sportaša zainteresiran ući u hrvatsku olimpijsku obitelj.

 

Objavljen je i podatak da je Hrvatska po odnosu broja stanovnika i broju osvojenih medalja na OI u Riju najuspješnija europska zemlja, a 3. u svijetu, što privlači sponzore i poslovne suradnike. Hrvatska je pokazala svoju sportsku moć!


HRVATSKA KUĆA JE U POTPUNOSTI GOSPODARSKI PROJEKT


- Da nešto pojasnim. Ovo je sve plaćeno novcima sponzora HOO-a, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkim zajednicama Zagreba i Dubrovnika. HOO se ni inače ne financira iz Državnog proračuna, nego iz novaca od igara na sreću, ali niti ta, ni jedna kuna, nije uložena u ovaj projekt. Sve su platili sponzori i ovo je u potpunosti gospodarski projekt. Naravno da nam je drago da smo gotovo svaki dan mogli proslaviti neku medalju, sretni smo što su sportaši prepoznali ovo mjesto kao kutak doma, vladala je dobra atmosfera, očito su voljeli doći. Naradili se zbog toga jesmo, ali nije nam žao. Već sad razmišljamo o sličnome projektu u Tokiju, posebno jer je to također zanimljivo tržište našim turističkim djelatnicima, ali i u PyongChangu, na Zimskim olimpijskim igrama za dvije godine. To u Koreji neće i ne može biti ovakvoga kapaciteta, ali nešto će biti, siguran sam, jer Zagrebu i Dubrovniku itekako odgovaraju korejski turisti – naglasio je Ranko Ćetković.


Za kraj, Ćetković je zahvalio na svemu uglednom odvjetniku iz Rija koji je puno pomogao:


- Bez gospodina Ottavia Vilarinha Cardosa ovoga ne bi bilo. On je čovjek koji se na medenom mjesecu zaljubio (i) u Hrvatsku, i od tada pomaže u svemu, pa tako i u organizaciji ove Kuće, svih gospodarstvenika i funkcioniranja svega. On je osnivač Komore za gospodarstvo, turizam i kulturu Brazil-Hrvatska i zahvaljujem mu se na svemu – kaže Ćetković.

IZVOR Press Hrvatska kuća Rio