RIO DE JANEIRO, 20. kolovoza 2016. (Hina) - Voditelj Hrvatske kuće u Riju, pomoćnik glavnoga tajnika HOO-a za marketing Ranko Ćetković, zadovoljan je ostvarenim tijekom Olimpijskih igara.

"Ovo u Riju bio je jedan od najuspješnijih projekata dosad, a podsjećam da ovo nije prvi put da Hrvatska kuća djeluje za vrijeme olimpijskih igara. Projekt smo započeli u Ateni, a pravi rast imali smo u Pekingu gdje su turističke agencije bile zadovoljne učinjenim. U Londonu su nam se priključili i ostali gospodarstvenici, prvenstveno proizvođači sira, kulena, pršuta i vina. Ovdje je naglasak bio na turizam, u suradnji sa HTZ-om i turističkim zajednicama Zagreba i Dubrovnika. Kroz kuću je prodefiliralo više od 220 turističkih agenata i novinara. Hrvatska je Brazilu očito zanimljiva, a ovdje su već dogovoreni određeni poslovi. Bilo je uspješno, jer samo Zagreb bilježi do sada 20 tisuća noćenja Brazilaca, a vjerojatno će ta brojka nakon ovoga bitnije narasti", kazao je Ćetković i dodao: "Drago nam je da smo gotovo svaki dan mogli proslaviti neku medalju, sretni smo što su sportaši prepoznali ovo mjesto kao kutak doma, gdje je vladala dobra atmosfera".

On je je istaknuo da je sve plaćeno novcima sponzora HOO-a, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom i turističkim zajednicama Zagreba i Dubrovnika.

"Već sada razmišljamo o sličnome projektu u Tokiju, posebno jer je to također zanimljivo tržište našim turističkim djelatnicima, ali i u PyongChangu, na Zimskim olimpijskim igrama za dvije godine. To u Koreji ne može biti ovakvoga kapaciteta, ali nešto će biti, siguran sam, jer Zagrebu i Dubrovniku itekako odgovaraju korejski turisti", dodao je Ćetković.

"Ovdje u Kući smo imali i vrlo zanimljiv razgovor sa jednim proizvođačem sportske opreme, koji je nakon uspjeha hrvatskih sportaša zainteresiran ući u hrvatsku olimpijsku obitelj. Nadam se da će taj razgovor uskoro biti vrlo konkretno realiziran. Za kraj, ovoga ne bi bilo da se nije angažirao jedan ugledni odvjetnik iz Rija, Ottavio Vilarinho Cardoso. On se na medenom mjesecu zaljubio u Hrvatsku i od tada nam pomaže u svemu, pa i u organizaciji ove Kuće, svih gospodarstvenika i funkcioniranja svega. On je osnivač Komore za gospodarstvo, turizam i kulturu Brazil-Hrvatska i zahvaljujem mu se na svemu", izjavio je Ćetković.

(Hina) xrš yiml