Rio de Janeiro, 19. kolovoza 2016. - Obaveze naših jedriličara su ogromne. Već sad, zadnjega dana jedriličarskih natjecanja u jedrenju na OI, razmišljaju o idućim obavezama, putovanjima, nastupima.

Eto, već u ponedjeljak je Split domaćin velikog EP, naši se junaci trebaju vraćati u Hrvatsku, pripremati se za regate širom svijeta. Ipak, medalja, zlatna, oko vrata Fantele i Marenića okupila je u Hrvatskoj kući cijelu jedriličarsku ekipu, ponosnu na 2 medalje na ovim OI. Apsolutno zasluženo. Tijekom proslave i neformalnoga druženja, jedriličari su posredstvom TV ekrana zdušno navijali za Saru Kolak, koja je u do sada neviđenom finalu osvojila zlato u bacanju koplja. Ipak, slavlje je danas pripalo Šimi i Igoru, sutra će Hrvatska kuća biti Sarina, a u subotu Hrvatska ima šanse osvojiti i još jednu medalju na atletici, skače Blanka Vlašić!
Jedriličari su, kao i obično, bili skromni, ali svjesni velikoga posla koji su napravili.

ŠIME FANTELA
Moram reći da nam je današnja regata, za medalje, bila zapravo najteža. Nismo znali kako će se postaviti naši prvi suparnici, hoće li napasti nas ili se boriti za srebro, pa smo bili spremni na sve. Kad je krenulo, jasno je bilo da ih možemo držati. Nama je jedino bitno bilo ući među prvih 6, bez obzira što oni jedrili. Iskreno, već u zadnjem okretu smo znali da imamo zlato, ali smo bili koncentrirani do kraja, jer u jedrenju dok ne prođeš ciljnu revninu, nije gotovo. Mi smo od prvoga dana krenuli s prve pozicije, nismo skidali onaj žuti prsluk vodećega, čekali smo "loš dan", ali na sreću to se nije dogodilo, a najgore nam je mjesto bilo 8., što je zanemarivo. Slično je bilo i u Buenos Airesu kad smo osvojili svjetsko prvenstvo, baš vrlo slično. Ponosan sam na sve što smo odradili, kako je Igor odvozio, kako nas je tm pripremio, kako smo se nosili s pritiskom. Mislim da boljih 9 dana jedrenja nismo nikada imali u životu, a ovdje smo prošli sve, od bonace do vjetra 35 čvorova. Još smo imali iskrivljenje jarbola, pa jedrenje s novim jarbolom, tako da sve ono što smo pričali, da se na OI može dogoditi - dogodilo se. Jučer su nam odgodili utrku za medlaje, ali smo bili tako mirni, odradili sve rutine, normalno i doručak i istezanje i masaže, očito nikad u životu nismo bili spremniji nego za ove Igre.

IGOR MARENIĆ
Mnogi jedriličari su se žalili na uvjete i čudno more. Mi smo bili ovdje 6 ili 7 puta po 2 ili čak 2,5 tjedna, probali smo uvjete ovdje, znamo kako je, ali polje je zahtjevno. U uvali je s malo vala, na otvorenom s oceanskim uvjetima, tako da se treba prilagoditi. Ovaj cijeli tjedan imali smo različite uvjete, vani oluja, unutar zaljeva bez vjetra, bilo je šareno ali to su uvjeti koji nama u biti pašu. Mi smo doista odlična, kompletna posada, sve smo uvjete iskoristili na najbolji način. Inače, moj nekakav ritual je da se ne brijem za vrijeme regate, ali eto jutros sam se obrijao, znao sam da ćemo biti na postolju. Naravno, svaki dan radimo sve isto, ali nemamo neki ritual. Mi smo 15 godina u istom brodu, dijelimo isti san, isti cilj, a to je olimpijska medalja. Sad smo, nakon 15 godina, to ostvarili. U Londonu smo bili blizu, ali nismo bili mentalno ovako jaki. Ovdje smo bili "top" i zaslužili smo pobjediti. (hoo/jo)