RIO DE JANEIRO, 14. kolovoza 2016. (Hina) - Hrvatski veslač Damir Martin je sa svojim trenerom Srećkom Šukom i fizioterapeutom Ivanom Golubičekom u Hrvatskoj kući u Rio de Janeiru proslavio srebrnu olimpijsku medalju.


Odlično raspoložen, pomalo umoran, Martin je svima okupljenima zahvalio na bodrenju i izrazio želju da i svi ostali hrvatski sportaši osjete tu radost.

"Iza mene je poluneprospavana noć. Kada sam pročitao sve poruke na mobitelu već je bilo 5 ujutro. Ima puno priča oko tog prvog mjesta, srebra ili zlata, ali da sam bio i peti uz ovakvo veslanje bio bi jednako sretan, kao i da mi sad naknadno dodijele zlatnu medalju. Ja sam svoj posao odradio, a na drugima je da to ocijene i procijene. S Drysdaleom sam se samo pogledao i "dogovorili" smo se da smo jednaki. Na papiru piše drukčije, ali osjećaj ponosa i sreće je jednak," kazao je Martin.

Novozelanđanin Mahe Drysdale mu je priznao kako nije očekivao da će se vratiti nakon što ga je prošao.

"Očito sam iznenadio i njega, ali vjerujte i sebe, očito su svi navijači doprinijeli tome, jer vjerujte mi ja ne znam tko je gurao taj čamac zadnjih 200 metara. Hvala svima na porukama, čak i u Novom Zelandu se navijalo za mene, lijepa je priča iza mene, a ponosan sam na poruke veslačkih znalaca vezane uz moju tehniku, koja je nekima pokazatelj kako oni trebaju raditi," dodao je.

Martin se posebno zahvalio ekipi koja mu je pomogla na putu do uspjeha.

"Svakako se zahvaljujem Peri, Ivanu, svima koji su sa mnom radili. Nije lako raditi na pripremi, na regeneraciji, na taktici, na video snimkama, teretani. Podršku smo imali i od proizvođača čamca, koji su inzistirali da svaki dan oni pripreme čamac, s najboljim ljudima."


Martinov trener Srećko Šuk kazao je kako je u našem veslačkom sustavu puno kompliciranije doći do rezultata, nego u sustavu velikih europskih i svjetskih velesila, pa je ovaj uspjeh još draži.

"Mislim da nama još nije jasno koja je težina svega ovoga, no realno - zlato ili srebro nije sasvim svejedno. Sad smo šesta zemlja po broju medalja, a da je Martin osvoji zlato bili bismo još bolji, to bi bilo čudo. Ovaj rezultat hrvatskoga veslanja ovdje znači da smo vrlo uspješni, ali i da smo jedno poglavlje zatvorili, a novo moramo otvoriti, to nam je cilj. Sad u Hrvatskoj imamo kvalitetne skulere (veslače s po 2 vesla), mogli bismo napraviti jednu lijepu priču do Tokija, pa i poslije. Osobno sam jako zadovoljan, jer je Damir 2014. imao ozljedu, a u skifu je tek drugu sezonu."

Fizioterapeut Ivan Golubiček je dodao kako Damirovo tjelo izdržava ogromne napore. "Damir je jako dobro, njegovo tijelo izdržava ove ogromne napore, a prije nekoliko godina je to bila totalna katastrofa. Sad smo došli pješice, on bi prije dvije godine bio sav ukočen nakon tih 20 minuta hoda. Mišići i zglobovi su mekši, on je razgibaniji, jači, mobilniji i to mu daje određene mogućnosti da se bolje kreće u čamcu da ga bolje osjeti. Jak je," naglasio je Golubiček.


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša poklonio je Martinu narukvicu, koju HOO poklanja svim hrvatskim osvajačima medalja, dodavši kako je situacija sa žalbom HOO-a otvorena. Kazao je kako je direktor FISA, Matt Smith, poslao obavijest kako se o žalbi neće raspravljati prije idućega tjedna, jer veslači užurbano skupljaju svoju opremu ne bi li jezero oslobodili kajakašima i kanuistima. Prema mišljenju hrvatskog suca Mladena Kostića, s dugim stažem u međunarodnom veslanju, tradi se o nepoštivanju članka 80. FISA pravila, pa se s tim objašnjenjem i išlo prema FISA čelnicima.

(Hina) xdl ydl