Rio de Janeiro, 8. kolovoza 2016. (Hoo) - Predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša otvorio je 7. kolovoza 2016. godine u Rio de Janeiru Hrvatsku kuću. Mjesto je to, na prvom katu hotela "Sao Francisco", gdje su smješteni predstavnici sponzora HOO-a, te dio hrvatske olimpijske obitelji.

Ono što je predsjednik Mateša naglasio u svojem obraćanju okupljenima u Kući jest kako je Kuća sad već dio tradicije olimpijskih igara, jer Hrvatska je na svakim igrama od Atlante 1996. imala slično mjesto. Sport je na olimpijskim igrama svakako prvi razlog okupljanja, ali Hrvatska kuća na svakim igrama služi i za predstavljanje hrvatskoga gospodarstva, a u Riju naglašeno i turizma. Naime, predstavnici turističkih zajednica Dubrovnika i Zagreba (Romana Vlašić i Luka Benko) oplemenili su izgled Kuće lijepim fotografijama hrvatskih krajolika, no u Riju im je glavni zadatak predstaviti Zagreb i Dubrovnik brazilskom turističkom okružju. Kako su Brazilci itekako zaintresirani za dolazak u Hrvatsku (čak 20 tisuća ih je posjetilo Zagreb i isto toliko Dubrovnik samo lani), u ponedjeljak je zakazano i predstavljanje turističke ponude za čak 200 brazilskih turističkih predstavnika. Hrvatska kuća ne bi bila potpuna da u njoj hranu ne spremaju hrvatski kuhari (Gostimir Dragić - Gojko, glavni kuhar u Gastro Globusu, sad već stalni pratitelj HOO-a na OI, te Siniša Škender, kuhar Hrvatskog skijaškog saveza), a dio je namirnica dovezen iz Hrvatske, pa su gosti imali osjećaj Hrvatske usred Rio de Janeira. Svečanosti otvaranja nazočio je i hrvatski ambasador u Brazilu Željko Vukosav u pratnji savjetnice ambasadora Diane Štrkalj.


Samo otvaranje nije proteklo u dugačkim govorima, nego su se svi nazočni družili i razmjenjivali informacije u Kući, ali i kasnije na 18. katu hotela, uz delicije hrvatskih kuhara i sponzorske proizvode.


Sponzori HOO-a su Agrokor, Aviva, Jamnica, Atlas, VIP, Grad Poreč, Laguna Poreč, PBZ, Porsche Croatia, Croatia osiguranje, Erke, Ghia, Croata kravate, Decathlon, Borovo, Mc Donald's, Feravino, HTZ, Zagrebačka turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Špin, Ol Istria, Karlić tartufi, Janaf, Pisinium, HGK, Pik Vrbovec, Žigante tartufi i Vina Laguna. (hoo/jo)