Zagreb, 9. studenoga 2022. - Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj i direktor Muzeja sportskih ZGoda Petar Fileš potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji. Muzej sportskih ZGoda osnovala je grupa ponajboljih hrvatskih sportaša - naš najbolji gimnastičar, srebrni olimpijac iz Tokija Tin Srbić, najbolji hrvatski mačevaoc Petar Fileš, bivša hrvatska rekorderka u skoku s motkom Martina Fileš, te buduća pravnica Roberta Grobenski.

 

Radi se o mjestu koje nije posvećeno samo zagrebačkim sportskim velikanima, pojedincima i klubovima, već je ponajprije namijenjeno djeci i ostalim posjetiteljima koji interaktivno mogu sudjelovati u razgledavanju eksponata zagrebačkih sportaša i njihovih najvećih uspjeha. Štoviše, u muzeju se mogu isprobati i razni sportovi, kako bi se sport i na taj način približio djeci.
Planirana suradnja između Hrvatske olimpijske akademije i Muzeja sportskih ZGoda odnosi se na popularizaciju olimpizma među širom populacijom, provođenje olimpijskog obrazovanja te organiziranje obrazovnih radionica u prostorijama muzeja, namijenjenih djeci osnovnih ili srednjih škola te djeci predškolske dobi.
Voditeljica i koordinatorica projekta u ime Hrvatske olimpijske akademije je Ana Popovčić, a u ime Muzeja sportskih ZGoda Petar Fileš. (hoa/hoo)