Zagreb, 16. svibnja 2022. - Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj i predsjednica Upravnog odbora Zaklade Dražen Petrović, Biserka Petrović, potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi programa „Olimpijski ideali - Dražen Petrović“ tijekom 2022. godine.


Time se nastavlja uspješna suradnja u provedbi programa kojim se promoviraju olimpijske vrijednosti i kulturološke dimenzije sporta te popularizacija i širenje olimpijske ideje spajanja sporta s kulturom i obrazovanjem kroz osobnost i karijeru košarkaša i osvajača triju olimpijskih medalja Dražena Petrovića. Provedba programa zaustavljena je već u dva navrata (2020. i 2021. godine) zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su uvedene. Sukladno novim smjernicama, program je nastavljen u travnju ove godine te se sada već šestu godinu uspješno provodi u suradnji s osnovnim i srednjim školama iz cijele Hrvatske.

U sklopu programa održavaju se obrazovne radionice u prostorijama Zaklade Dražen Petrović, a sastoje se od prikazivanja četverominutnog filma o spomeniku Draženu Petroviću u Lausannei, razgledavanja Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, uz stručno vodstvo, kratkog predavanja o životu i djelu Dražena Petrovića te pitanja djece o Draženu Petroviću. Po završetku radionice svaka škola dobiva dva obrazovna stripa izrađena prema liku i djelu Dražena Petrovića za potrebe školske knjižnice s edukativnim letcima Hrvatske olimpijske akademije o olimpijskim vrijednostima i dvije košarkaške lopte s likom Dražena Petrovića za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školi. Također, svaki sudionik radionice dobiva jedan zidni plakat i letak Hrvatske olimpijske akademije o olimpijskim vrijednostima. (hoa/ap)