Ispis

Rijeka, 4. prosinca 2018. - Jubilarna, deset po redu izložba sportske fotografije pod nazivom „Odlučujući trenutak“ otvorena je u riječkoj Galeriji Principij u organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatske olimpijske akademije (HOA). Uz Hrvatsku olimpijsku akademiju kao suorganizatora i jednog od glavnih pokrovitelja, izložbu su podržali i Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za šport i Primorsko-goranska županija.

Na ovaj međunarodni natječaj pristigle su 562 fotografije 85 autora, a izložene su 64 fotografije 39 najboljih autora. Prvu nagradu osvojio je Manuel Angelinij za fotografiju „Direkt“ iz Istarske županije, drugu nagradu osvojila je fotografija „Luka Cindrić“, autora Vladimira Dugandžića iz Splitsko-dalmatinske županije, a dobitnik treće nagrade je Igor Kupljenik iz Slovenije za fotografiju „Panika“. U kategoriji Fair playa dobitnica je Vesna Živičić iz Karlovačke županije za fotografiju „Fair game“, a nagradu za najboljeg mladog autora do 21. godine osvojio je Fran Horvat iz Zagreba, s fotografijom „Planet BB“.

Ravnatelj HOA-e Saša Ceraj istaknuo je: „Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, kao instituciji koja je prema odredbama Olimpijske povelje i smjernicama MOO-a zadužena za promicanje olimpijskih vrijednosti i programe povezivanja sporta s obrazovanjem, kulturom i umjetnošću, veliko je zadovoljstvo biti partner Zajednici sportova Primorsko-goranske županije, kreatoru ovog sjajnog programa i zajednici koja toliko aktivno daje sportu i unaprjeđuje sport. O aktualnosti i vrijednosti izložbe „Odlučujući trenutak“ govori njezino  deseto jubilarno izdanje te broj pristiglih fotografija i autora koji iz godine u godinu bilježe rast. Autori nas ne prestaju impresionirati radovima hvatanja bezvremenskih trenutaka u sportu i umjetnosti; nadilazeći na taj način nacionalne i kulturološke okvire te stvarajući univerzalni jezik zajedništva u čijem se središtu nalazi homine - čovjek. Ova izložba samo je dokaz i pokazatelj koliko je ovaj projekt kvalitetan i uspješan, ali također i koliko je potreban široj društvenoj zajednici.“

Zbog velikog interesa najavljena je i retrospektiva izložbe u 2019. godini koja će prikazati presjek deset godina izlaganja sportske fotografije pod nazivom „Odlučujući trenutak“. 

Izložba je otvorena od 3. do 8. prosinca 2018. godine u Galeriji Principij u Rijeci (10-13 sati).