Ispis

Zagreb, 14. listopada 2018. - Dana 13. listopada 2018. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu Hrvatska olimpijska akademija (HOA) sudjelovala je na obilježavanju Dana Japana vezano uz promociju olimpizma i nadolazećih Olimpijskih igara koje će se održati u Tokiju 2020. godine. Tom prigodom Hrvatska olimpijska akademija tiskala je edukativni materijal o nadolazećim Igrama, olimpizmu i sportu u Japanu te vezama između Hrvatske i Japana putem sporta na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku.

Dan Japana kulturna je manifestacija koju organizira Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, a kojom se stanovnicima Hrvatske nastoji približiti japanska kultura. Tema ovogodišnjeg Dana bila je predstavljanje japanskog načina života. Osimj izložbi, predavanja i radionica, ispred muzeja Mimara održana je i demonstracija japanskih borilačkih vještina: aikida, juda, karatea, kenda, kyuda i nanbuda, a posjetitelji su pokazali veliki interes za materijale Hrvatske olimpijske akademije, te je podijeljeno više od 800 primjeraka letka u formatu deplijana.

Domaćin svečanosti bio je veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Keiji Takiguchi, a u ime Hrvatske olimpijske akademije sudjelovali su predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske olimpijske akademije Tonči Tadić, ravnatelj HOA-e Saša Ceraj i voditeljica olimpizma HOA-e Ana Popovčić.

Ova akcija nastavak je zajedničke suradnje Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj i Hrvatske olimpijske akademije na promociji nadolazećih ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. (hoo/hoa)