Ispis

Zagreb, 30. lipnja 2021. - Program ruralnog razvoja jedna je od rijetkih prilika za investicije u sportske građevine iz europskih fondova u Hrvatskoj. Stoga je sjajna vijest da se 16. srpnja 2021. otvara nova prilika za investicije u sportske građevine na natječaju agencije APPRRR koja će zahtjeve zaprimati sve do 30. rujna 2021. godine.

Sportske građevine su bile izostavljene u Nacrtu Natječaja za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ - provedba tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Na to je reagirala Alma Papić svojim prijedlogom da se sportske građevine uvrste kao prihvatljivo područje ulaganja u skladu s potrebama stanovništva u lokalnim zajednicama i politikama Europske unije, što je prihvaćeno i na temelju toga je za sportske građevine alocirano sto milijuna kuna.

Jedinice lokalne samouprave imat će glavnu ulogu kao prijavitelji projekata i vlasnici javnih sportskih građevina. Samo će one moći podnositi zahtjeve za građenje (izgradnja ili rekonstrukcija) i/ili opremanje sportskih građevina, i to za investicije koje nisu započele uz određene iznimke koje se tiču izgradnje u fazama.
Dobra je vijest i to što se iznos potpore kreće između 15 000 i milijun eura po projektu, što znači da će biti dosta mogućnosti za manje investicije u sport. No, prijaviteljima je vjerojatno najvažnija vijest to što će država pokriti troškove sufinanciranja projekta u cijelosti ili djelomično, ovisno o stupnju razvijenosti područja u koje investira.
Natječaj na svojoj mrežnoj stranici objavljuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr) koja je nadležna za davanje službenih odgovora na upite potencijalnih prijavitelja. One neslužbene možete potražiti i u HOO-u od Alme Papić, koordinatorice za fondove i programe Europske unije na tel. 01/3650-500. 

Link na natječaj i pravila:
https://www.apprrr.hr/podmjera-7-4-ulaganja-u-pokretanje-poboljsanje-ili-prosirenje-lokalnih-temeljnih-usluga-za-ruralno-stanovnistvo-ukljucujuci-slobodno-vrijeme-i-kulturne-aktivnosti-te-povezanu-infrastrukturu/