Zagreb, 16. travnja 2021. - Ove godine započelo je novo programsko razdoblje (traje od 2021. do 2027.) Erasmus+, programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a na snazi su nova, promijenjena pravila.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izvijestio je sve dionike objavom informacija na službenim mrežnim stranicama HOO-a. Na dan objave poziva, objavljena je i prva verzija vodiča. U međuvremenu je napravljena izmjena vodiča, tako da je trenutno na snazi druga verzija od 8. travnja 2021. Vodič na hrvatskom jeziku objavljen je 14. travnja 2021., i to prijevod druge verzije vodiča od 8. travnja 2021.

Europska komisija objavljuje sve informacije, uključujući izmjene i dopune pravila, na svojim mrežnim stranicama. Prijavitelji su dužni pratiti njihove objave kako bi podneseni prijedlog bio u skladu s pravilima koja su važeća u trenutku podnošenja prijave.

Posebno napominjemo da su ovdje objavljene informacije važeće na dan 16. travnja 2021. i da je prijavitelj odgovoran za praćenje bilo kakvih daljnjih izmjena i dopuna koje su u nadležnosti Europske komisije.

 

Registracija korisnika

Organizacije koje žele podnijeti projektni prijedlog Europskoj komisiji, moraju se registrirati na portalu „Financiranje i natječaji”.

Organizacije koje su se već registrirale, naravno, ne moraju se iznova registrirati.

Portal „Financiranje i natječaji“

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/participant-register

Upute za registraciju korisnika:

https://ec.europa.eu/research/participants/data/support/manual/urf.pdf

Korisnički račun

Da bi se mogle registrirati, organizacije najprije moraju otvoriti svoj korisnički račun u sustavu EU Login kako bi dobile korisničko ime i lozinku za pristup portalu. Registriranoj organizaciji Europska komisija dodjeljuje registracijski broj (PIC).

Organizacije koje su već otvorile korisnički račun, naravno, ne moraju ga opet otvarati.

EU Login:

https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Upute za otvaranje korisničkog računa:

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/display/NAITDOC/EU+Login+-+European+Commission+Authentication+Service?preview=/165601423/520290930/EU%20Login%20-%20European%20Commission%20Authentication%20Service%20(pdf%20version).pdf

Dokumentacija

Prije podnošenja prijedloga, organizacije trebaju pažljivo proučiti svu dokumentaciju. Dokumentacija koja je ovdje objavljena važeća je na dan objave, 16. travnja 2021., a prijavitelji snose odgovornost za praćenje eventualnih izmjena i dopuna koje Europska komisija objavljuje na svojim mrežnim stranicama za program Erasmus+.

Mrežna stranica Europske komisije za program Erasmus+:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_hr  

Poziv na podnošenje prijedloga:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:C2021/103/11&from=DE

Vodič, 2. verzija od 8. 4. 2021.:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/default/files/2021-erasmusplus-programme-guide_v2_hr.pdf

Obrasci za podnošenje prijedloga

Prijave se podnose na obrascima Europske komisije. Europska komisija je najavila da će obrasce za mjere u području sporta koje se sufinanciraju iz programa Erasmus+ objaviti 20. svibnja 2021.

Pregled najavljenih mjera:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search

Službena kontakt-točka za potporu prijaviteljima

Za dijelove programa Erasmus+ koji se odnose na sport nadležna je Izvršna agencija u Bruxellesu. Samo oni mogu davati službena objašnjenja pravila i druge informacije.

Kontakt:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Potpora HOO-a

HOO može pružiti prijaviteljima savjetodavnu podršku, ali nema ovlasti za tumačenje pravila. Stručnu podršku kroz individualno savjetovanje pruža koordinatorica za fondove i programe Europske unije Alma Papić.

Kontakt:

01/3650-500

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.