Zagreb, 8. prosinca 2020. - Osnovna škola Petra Preradovića iz Zagreba osvojila je nagradu za najbolji europski projekt na natječaju Europske komisije 2020 #BeActive Awards. Projekt Šetnja oko zemlje, koji je osmislio profesor Juraj Horžić, dobio je prvu nagradu u kategoriji Obrazovanje (Education), nakon što je prethodno ušao među tri finalista na kontinentalnoj razini.

Svjesni činjenice da se djeca sve manje kreću, provodeći puno vremena uz mobitele, prijenosna računala i tablete, a pogotovo u aktualnoj pandemijskoj situaciji, djelatnici OŠ Petra Preradovića iz Zagreba.odlučili su ih pokrenuti i potaknuti na tjelesnu aktivnost "Šetnjom oko zemlje". Projekt se provodio kroz niz izazova u kojima su učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola svladavali zadanu rutu nekom tjelesnom aktivnošću (hodanje, trčanje, rolanje, vožnja bicikla). Prvi izazov pokrenut je sredinom travnja 2020., kada su sudionici (učenici, roditelji i djelatnici škole) krenuli u virtualnu avanturu šetnje oko Zemlje. Zadatak je bio zajedno prehodati ili pretrčati nešto više od 28 000 km (po liniji zapad-istok od Zagreba do Zagreba, odnosno od OŠ Petra Preradovića i natrag, po 45. paraleli) u što kraćem roku. Izazov je ostvaren u samo 12 dana, s ukupno 555 aktivno uključenih sudionika (škola broji 383 učenika).

U praćenju virtualne svečanosti dodjele nagrada Europske komisije sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša, koji je videovezom čestitao svim laureatima, te HOO-ova koordinatorica EU-fondova i programa Alma Papić. Završnu riječ s čestitkom dobitnicima nagrada u tri kategorije održala je Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. (hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita prof. Horžiću i ostalim djelatnicima OŠ Petra Preradovića na prestižnoj nagradi Europske komisije!