Zagreb, 30. studenoga 2020. - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) zajednički su organizirali Konferenciju o investicijama u sport s prezentacijom rezultata satelitskog računa sporta i studije o ulaganjima u sport. Konferencija s dvadesetak nazočnih govornika i uzvanika održana je, uz sve propisane epidemiološke mjere, u središnjim prostorijama HGK-a u Zagrebu.

O zanimljivosti teme i značaju ovoga skupa dovoljno govori popis uglednika koji su pozdravnim govorima sudjelovali u otvaranju konferencije: predsjednik HGK-a Luka Burilović, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar financija Zdravko Marić te članica MOO-a i predsjednica RH u mandatu od 2015. do 2020. Kolinda Grabar Kitarović.    
Apostrofirali su da se o sportu treba govoriti i kao o gospodarskoj djelatnosti jer ima neograničen potencijal, pozitivno utječe na druge sektore i državni proračun, generira nova radna mjesta te da se svako investiranje u sport višestruko isplati kroz zdravlje građana. Predstavnica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović istaknula je važnost bavljenja sportom tijekom aktualne pandemije, ulaganja u sportsku infrastrukturu i dostupnost objekata građanima te važnost ulaganja u stručne kadrove.

Kroz izlaganje pod zajedničkim nazivom „Pametnija Europa kroz sport“, konferenciju su vrijednim informacijama obogatili zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Sunčana Glavak te dopredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Sokol i Šuica su sudjelovali videovezom, dok je Glavak u obraćanju uživo iznijela obilje zanimljivih podataka, a najintrigantniji se odnosi na činjenicu da Europska unija danas troši 80,4 milijarde eura na liječenje bolesti nastalih nedostatkom tjelovježbe kod građana. Uz tezu da pred Hrvatskom nikad nisu bila na raspolaganju izdašnija novčana sredstva, najavila je povećanje europskog novca za program Erasmus+Sport na više od 25 milijardi eura u idućih sedam godina.

Prezentaciju satelitskog računa sporta i studije o investicijama u sport otvorila je HOO-ova koordinatorica za EU fondove i programe Alma Papić. Istaknula je da se satelitskim računom sporta (njegovim učincima i povezanošću s ostatkom gospodarstva u državi) nikako ne želi zanemariti društvena vrijednost sporta. Hrvatska je 11. država koja uvodi satelitski račun sporta, a preko njega saznajemo izravne i neizravne efekte na domaće gospodarstvo. Primjerice, prema podacima za 2015. godinu, prosječno uloženi euro u sport u RH generirao je 74 centa domaće bruto dodane vrijednosti (BDV) ili ukupno 878 milijuna eura BDV-a (2,37 ukupnog BDV-a u gospodarstvu). Sport i djelatnosti povezane sa sportom pridonose i zaposlenosti. S udjelom od 4,31 posto ukupne zaposlenosti u državi (67 175 zaposlenika) Hrvatska je četvrta država u EU. S opskrbnom mrežom sporta i dodatnim djelatnostima, povezanim s njim, udio sporta u BDV-u iznosi 3,75 posto (1,39 milijardi eura).

O pozitivnim ekonomskim učincima sporta na cjelokupno gospodarstvo govorio je docent Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Izlaganje je završio zaključkom da se investiranjem u sport omogućava većem broju građana bavljenje sportom, a takvi pozitivni učinci ne samo da utječu na zdravlje nacije, nego i na radnu učinkovitost građana te na kraju i - na stabilniji mirovinski sustav države.  
Izradu satelitskog računa hrvatskog sporta pomoglo je desetak partnera iz sedam država, a tijekom konferencije u HGK-u videovezom su gostovali Anna Kleissner i Guenther Grohall s austrijskog Instituta za ekonomiju sporta te Themistoklis Kokolakakis s britanskog Sveučilišta u Sheffieldu.

Domaćin skupa, predsjednik HGK-a Luka Burilović, istaknuo je da su ulaganja u sport u odnosu na ono što sport donosi kod nas na vrlo niskoj razini te da takvo stanje treba promijeniti. Izrazio je nadu da će se u HGK-u održati i Europska konferencija na temu investicija u sportu, planirana za drugu polovicu 2021. godine. (hoo/vk) 

 

Brošura Satelitski račun sporta RH je na linku: https://isport2020.eu/wp-content/uploads/2020/11/Sport-Satellite-Account-Croatia.pdf

Prezentacije s Konferencije mogu se pronaći na linku: https://isport2020.eu/konferencija-o-investicijama-u-sport/