Zagreb, 14. listopada 2020. - U iduća tri dana (15., 16. i 17. listopada) obilježavamo Dane Erasmusa, programa u kojem Hrvatski olimpijski odbor (HOO) već godinama sudjeluje kao nositelj projekata ili partner. Radi se o prigodnoj godišnjoj proslavi programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. HOO je trenutačno u sedam projekata, od kojih je u dvama s ulogom nositelja.

Tijekom tri dana na društvenim mrežama HOO-a bit će predstavljeno 5 projekata. Osim iSport-a (Investments in Sport) i EVIS-a (Economic dimension of volunteering in sport), u kojima je HOO nositelj, pozornost će dobiti i projekti EPOSM (Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing), USCVol (Urban Sport and Culture Volunteeres) te We_Care (With Establishment of national Care and development centers we support elite Athletes in balancing their sport and education/employment REsults), u kojima HOO sudjeluje kao partnerska organizacija.

 

Da je sport pokretač gospodarstva i zapošljavanja govore podaci iz satelitskog računa za sport. U sklopu projekta iSport (investiranje u sport) izradio ga je HOO s partnerima i uskoro će biti predstavljen u Zagrebu. Nacionalne konferencije dio su projekta iSport, čiji je HOO koordinator, a cilj je potaknuti ulaganja u sport u dijalogu s ključnim akterima. Održavanje konferencija krenulo je od Beča, Lisabona, Vilniusa preko Londona, Luksemburga, Nikozije do Zagreba, u kojem je planirana za 30. studenoga 2020. godine.

Projektom EVIS (ekonomska dimenzija volontiranja u sportu) HOO želi pokazati koliko nam volonteri znače u sportu. Prema uvriježenom mišljenju, koje dijeli i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, studija o ulozi volontera u sportu s iskazanim financijskim efektom njihova angažmana - pokazala bi fascinantne brojke.

HOO-ovo partnerstvo u projektu EPOSM ili sprječavanju namještanja utakmica na temelju dokaza pomoći će u borbi protiv te pošasti koja nagriza viteštvo i olimpijske vrijednosti usađene u sport. Tu će pomoći i rezultati istraživanja provedenih u nogometu, tenisu i košarci u Hrvatskoj. Ljubitelji urbanih sportova mogu se prijaviti za volontiranje na sportskom natjecanju (USCVol).

Projektom We_Care želi se postići podrška svim sportašima u usklađivanju školovanja i bavljenja vrhunskim sportom, a usporedno s tim i smanjenje mogućnosti nastanka ozljeda (podizanjem svijesti o ozljedama, ali i edukacijom trenera i sportaša). Krajnji cilj je osnivanje karijernog centra za sportaše.

Među onima koji su podržali obilježavanje Dana Erasmusa (tradicija od 2017. godine) je i sjajna hrvatska taekwondašica Kristina Tomić, evidentna kandidatkinja za OI u Tokiju, a ujedno i ambasadorica HOO-ove kampanje za tokijske Igre “Prema suncu”. (hoo)