Zagreb, 28. rujna 2020. - U ponedjeljak je u Zagrebu održana 20. sjednici Nacionalnog vijeća za sport (NVS), na kojoj je raspravljano o pitanjima značajnim za unaprjeđenje sporta u RH. Na sjednici, pod predsjedavanjem čelnice NVS-a Danire Bilić, razgovaralo se i o proceduri, odnosno o usklađenosti plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. godinu te osnovnim smjernicama novog Zakona o sportu (izložio ih je državni tajnik za sport Tomislav Družak).

Članovi Nacionalnog vijeća upoznati su i s mogućnostima financiranja sporta putem EU fondova, stanjem i perspektivama u idućem programskom razdoblju (2021.-2027.), a informacije o toj temi dala im je HOO-ova koordinatorica za EU programe i fondove Alma Papić.

Razgovaralo se i o novom programu osposobljavanja za stručni rad u sportu Kineziološkog učilišta Equilibrium te o ispravljenim programima osposobljavanja za stručni rad u sportu Pučkog otvorenog učilišta Pula i Fitnes učilišta Ostvari san.

Sjednici je nazočila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je o funkcioniranju sustava sporta u uvjetima pandemije Covid-19 istaknula:

- U ovu sezonu ulazimo ipak malo optimističniji. Posebno je dobra vijest da su počela nova natjecanja, a nadam se da ćemo sljedeće godine imati i bolje vijesti i da će se velika međunarodna natjecanja koja su trebala biti održana u 2020. godini moći održati u 2021. godini. U ovom izazovnom razdoblju za hrvatski sport očekujemo pomoć svakog dionika kako bismo pronašli najbolja rješenja za sve aktualne probleme, ali i za smjernice kako u budućnosti vidimo daljnji razvoj našeg sporta. Sigurna sam u odličnu suradnju s Nacionalnim vijećem za sport, kao što je to bila i do sada, uz uvjerenje da ćemo zajednički, i ovim spajanjem s resorom turizma, još bolje pozicionirati hrvatski sport. (hina/hoo/vk)