Zagreb, 10. srpnja 2020. - Nakon službene potvrde Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) o prihvaćanju HOO-ovog prijedloga za suradnju u području borbe protiv namještanja utakmica, održan je prvi radni sastanak predstavnika dviju udruga. Na njemu su sudjelovali HNS-ov povjerenik za sigurnost i integritet natjecanja Miroslav Marković, predsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost Darko Kolesarić i HOO-ova koordinatorica za fondove i programe Europske unije Alma Papić.

Uvodnom dijelu sastanka nazočili su i glavni tajnik HOO-a Josip Čop te autorica tek usvojenog „Pravilnika o sprječavanju manipulacije na sportskim natjecanjima“ Petra Pocrnić Perica, ujedno i sutkinja Arbitražnog suda za sport (CAS) u Lausanni i tajnica HOO-ova Centra za prava u sportu. Pozdravljajući predstavnike HNS-a na sastanku u nacionalnoj olimpijskoj udruzi, izrazili su i zadovoljstvo zbog koordiniranog djelovanja dionika sporta u području borbe protiv namještanja utakmica.

Glavna tema sastanka bila je priprema akcijskog plana za borbu protiv namještanja utakmica u nogometu, tenisu i košarci, te izrada koncepta za organizaciju radionica o sprječavanju namještanja utakmica. Sastanak na istu temu uskoro će se održati i s predstavnicima Hrvatskog teniskog saveza (HTS) i Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS), koji su također HOO-ovi partneri u ovom projektu.

Održavanje prvih zajedničkih radionica predviđeno je za siječanj 2021., a suorganizatori će biti HNS, HKS, HTS i HOO.

- Suradnju planiramo proširiti i na druge sportove, jer su svi u nekoj mjeri pogođeni ovim globalnim problemom u sportu. Stoga je potrebno raditi na jačanju svijesti i edukaciji, ali i na usvajanju dugoročnog plana djelovanja koji će se temeljiti na sustavnom pristupu sportu u cjelini i na koordiniranom djelovanju svih relevantnih dionika - istaknula je HOO-ova koordinatorica za fondove i programe Europske unije Alma Papić.

U tijeku je prikupljanje informacija za potrebe istraživanja koje će biti podloga za analizu potreba dionika u sportu u kontekstu izrade akcijskih planova i organizacije radionica. Ispitanici su: sportaši (16+), treneri, suci, službene osobe na natjecanjima, članovi uprave i vodeći dužnosnici u sportskim klubovima i savezima te prateće osoblje na sportskim natjecanjima. Za potrebe ovog istraživanja anketiraju se ispitanici iz nogometa, tenisa i košarke. Dosad je 126 ispitanika odgovorilo na anketni upitnik, a anketa će ostati otvorena do rujna. Ovim putem pozivamo ciljane skupine da ispune online upitnik koji mogu otvoriti na poveznici:

 

https://www.enquete.ugent.be/survey/index.php/417944?lang=hr&utm_source=GDPR+SVI&utm_campaign=8d8c357ad8-EMAIL_CAMPAIGN_2020_05_18_06_49_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_9d536a9280-8d8c357ad8-56612509

 

Hrvatski olimpijski odbor partnerska je organizacija u projektu EPOSM (Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing), financiranom potporom od 400.000 eura  iz programa Erasmus+: Sport. Projektne aktivnosti provode se u sedam država (Austrija, Belgija, Hrvatska, Francuska, Nizozemska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo), a dvogodišnje trajanje projekta završava 31. prosinca 2021. godine. (hoo/vk)